2018.06.27 18:21 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 135x
0

„Veszett ez az egész világ, és benne mi, veszett kutyák.”

Amennyire tetszett a Straight story esetében, hogy Lynch mellőzte a műveire jellemző szürrealizmust, addig jelen filmjénél, a Veszett a világ épp az elborultságával nyűgözött le. Mindkét Lynch-film esetében egy road movie-ról beszélhetünk, de teljesen más megközelítéssel.

A Veszett a világ történetének középpontjában Sailor Ripley és Lula szerelme áll, akik miután a férfi kiszabadult a börtönből, menekülőre fogják a dolgot. Lula édesanyja, Marietta a nyomukba küld egy bérgyilkost és egy magánnyomozót. Ebből pedig egy érdekes hajsza fog kialakulni, s az útjuk során a főszereplők számos furábbnál furább alakkal találkozik…

„Veszett ez az egész világ, és benne mi, veszett kutyák.”

Azt elismerem, hogy Lynch művét az akciójelenetek ellenére sem lehet a világ legizgalmasabb filmjének titulálni, ám a rendező művészete, valamint stílusjegyei remekül kiérződnek a kész filmen. Egyedi megközelítésű adaptációja el is nyerte a kritikusok tetszését (lásd Arany Pálma), s meg kell hagyni, remekül bánik a színészeivel: Laura Dern és Nicolas Cage párosa elképesztő, egyértelműen ez a duó a film motorja. Mellettük még érdemes kiemelni Diane Laddet, Lula igencsak furcsa anyját, aki az elborultság széles skáláját prezentálja a bő két órás játékidőben. De még rajtuk is túltesz Willem Dafoe, Bobby Peru szerepében. A fickó felbukkanására több mint egy órát kell várni, s alig szerepel a filmben fél órát, de minden egyes jelenetében ott a feszültség, s mindaz, amiért szeretjük Willem Dafoe-t. A színészi játékon túl érdemes kitérni a film popkult utalásaira (elsősorban az Óz, a nagy varázslóra), amely az összképnek egy érdekes színezetet ad. Talán ez a párhuzam nem is véletlen: Sailor és Lula egész útjuk a sárga köves úton tart Smaragdváros felé (csak ez az út és a Smaragdváros sokkal sivárabb nyomorúságosabb, mint Dorothy és Totó kalandja).

Azt nem tudom, milyen Barry Gifford regénye, de az biztos, hogy David Lynch egy különleges atmoszférájú, sajátos produkciót varázsolt belőle, nagyszerű színészi játékkal, hatásos zenével és természetesen az egyedi kézjegyeivel. Aki hozzám hasonlóan szereti az ilyen típusú filmeket, nem érdemes kihagyni a Veszett a világot sem.

dráma | krimi | road movie | szatíra | thriller | vígjáték

Sailor Ripley éppen a börtönből szabadult. Találkozik szerelmével, Luluval és közösen megszöknek a lány vallási fanatikus anyja, Marietta, elől, aki ellenzi a kapcsolatukat. A... több»

0