2018.08.12 15:08 Artemisia Olvasottság: 129x
9

A Jedik válsága

Nehéz kritikát mondani erről a filmről, hiszen egy legendás széria előzményfilmje és a klasszikus Star Wars trillógia (Egy új remény, a Birodalom visszavág, a Jedi visszatér) olyan magasra tették a mércét és a rajongói elvárásokat, hogy bármit is nyújt a film, nehéz lesz felérnie az elődei zsenialitásához. Viszont kapásból rossznak vagy feleslegesnek sem bélyegezhetjük, hiszen hozza a Star Wars univerzum hangulatát és nyilvánvaló korlátai is vannak a film cselekményének; az addig megjelent részek történéseit kell megalapoznia és azt az utat kell bemutatnia, amit a karakterek bejártak az Új reményig. Nehéz tehát objektív véleményt mondani róla, de azért vállalkozom rá, hogy többé-kevésbé önálló alkotásként értékeljem.


A Jedik válsága

Szóval a film a galaxis politikai válsághelyzetének ismertetésével indít és ez a történet makroháttere is. Sokak szerint ez felesleges, unalmas és imidzsromboló adalék a széria eredeti struktúrájára nézve. Kicsit valóban lelassítja és vontatottabbá teszik a filmet a tanácsteremben játszódó jelenetek. De szerintem szükségszerű volt bemutatni a Birodalom születésének politikai hátterét is, és a Jedik társadalomra gyakorolt szerepét is. Emellet látjuk a gonosz birodalmiak szervezkedését is.

A Tatooine-i jelenetek szintén vontatottak, de az egész Star Wars univerzum magját alkotják, mert nemcsak Darth Wader eredettörténetét ismerjük meg, hanem elkezdődik Luke és Leia megszületésének előkészítése is. Ezenkívül a fogatverseny ikonikus jelenet, aminek mindenképpen helye van a széria legjobb jelenetei között; ahogy a film végi kardpárbaj is ilyen ikonikus jelenet.

A karakterek műanyagszerűségét is gyakran bírálják, erre is érvényesek azonban az előzményfilm-korlátok. A készítők nem engedhették szabadjára a fantáziájukat, mivel nem új karaktereket kellett alkotniuk, hanem már meglévő, a rajongók által kedvelteket kellett "konzerválniuk".

Alapvetően szükséges "áldozatnak" tartom a Baljós árnyakat a Star Wars oltárá n, hiszen valóban a teljes "mitológiát" tartalmazza, de emellett még élvezhető, értékes filmélményt is nyújt, önálló filmként is megállja a helyét.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

A Star Wars I. rész: Baljós árnyak a legendás trilógia első előzményfilmje, amelyből megtudhatjuk, hogy Palpatine szenátor miként növeli politikai befolyását a Kereskedelmi... több»

9