2018.10.12 13:50 Berto49 Olvasottság: 131x
0

Sztálin - Megismerni a múlt tapasztalatait

Ivan Passer, az amerikai emigrációba kényszerült cseh rendező Sztálin unokájának emlékiratai alapján készítette ezt a TV számára szánt munkáját. Számos magyar vonatkozása is van, hiszen egy részét Budapesten forgatták, magyar színészek is szerepelnek benne (Bálint András mint Zinovjev  koncepciós per áldozata lett és 1936-ban agyonlőtték, és Usztics Mátyás, mint a gnóm tömeggyilkos Jezsov  őt a változatosság kedvéért 1940-ben végezték ki.) Az irodalmi alap jellege miatt a film elsősorban a diktátor életrajzi vetületeire koncentrál, a rettenetes történelmi események (az éhínség több milliós áldozata, a főügyész Visinszkij tevékenysége nyomán az elítéltek tízezreinek kivégzése, a katonai vezérkar lefejezése miatti vereségek a háború elején, stb.) szinte csak jelzésszerűen vannak jelen. Felfoghatatlan (ez a többi vérszomjas diktátorra is vonatkozik), hogy mire képes a hatalomtól megittasult ördögi személyiség. Egy volt szeminarista hogyan válhatott milliók gyilkosává? Erre a kérdésre nincs válasz, mert „csak” a döntései ismertek, a belső motivációi ismeretlenek maradtak.

A mérhetetlenül hatalmassá vált ego, amikor saját magáról harmadik személyben Sztálin elvtársról beszélt intő jel lehetett volna. Az egyetlen személy, aki talán másként alakíthatta volna a Szovjetunió történetét, Trockij, de ő életét mentve Mexikóig menekült, de Sztálin kezei és a jégcsákány vele is végzett. Sok hasonló film kellene, hogy mindenki megismerhesse a múlt rémségeit és tanulva belőle rögtön az elején le lehessen törni a mini diktátorok éppen csak kinövő szarvait. Ismerve az emberi természet alapvető tulajdonságát, a gyávaságot, úgy hiszem, hogy ez csak puszta vágyálom marad.

86 Sztálin  (1992)

dráma | életrajzi | háborús | krimi | politikai | thriller | történelmi

A film egy sajátos szemszögből, nevezetesen Anna Alilujeva, Sztálin unokája visszaemlékezéseiből és szemszögéből mutatja be a sztálini rendszert. A bolsevik párt vezére, Lenin... több»

0