2019.01.08 18:42 Márton Olvasottság: <100x
0

Merítünk innen is onnan is...

Nem tagadom közel állnak a szívemhez az afféle alkotások, ami a tudományos fantasztikum határait feszegeti, kellő mennyiségű horror elemekkel! A 80-as és 90-es évek bőséggel "elárasztotta" az eziránt a zsáner iránt érdeklődőket és jó pár időtlen klasszikussal is megörvendeztette a sci-fi horror rajongóit, elég ha csak talán a két legismertebbet említem, az 1979-es Alien-t , vagy az 1982-es Dolog című örökzöldeket! A két film ha nem is teremtett új műfajt a horroron belül, de az bizonyos, hogy rengeteg film próbálta meg, sikerüket meglovagolni (általában jóval kevésbé sikeresen)! Ezen alkotások közé tartozik az 1989-ben bemutatott Leviathan című film is!

Amiben a fentebb említett két klasszikus minden esetben kitudott emelkedni a követői seregeiből, az egyértelműen a hangulatuk volt! Tökéletesen találták meg a készítők ezen filmeknél azt a paranoid hangulatot amit csak az elszigeteltség tud biztosítani egy efféle témájú filmnek! Nos a Leviathan című film sem aprózta el a hangulatteremtés lehetőségét, hisz szereplőit és a történetét egyből az óceán mélyére helyezte, ami nekem kimondottan tetszett! Bár mégsem volt annyira működőképes mint az Aliennél vagy a Dolognál! Pedig nem lehet azt mondani, hogy a készítői vagy a szereplői listája sokkal rosszabb lett volna!

Merítünk innen is onnan is...

A film rendezését az a bizonyos George P. Cosmatos dirigálta le aki azért a 80-as években letett két igen emlékezetes filmet is az asztalra (Kobra, Rambo 2)! Kár hogy a horrorfilmek területén elég ismeretlenül mozgott! A film kreatúráit talán a legismertebb filmes effektgyárosnak köszönhetjük, Stan Winston csapatának (bár igaz, hogy az effektmester csak produceri teendőit látta el ennél a filmnél, ami azért néha látszik is) mert annyira nem lettek a trükkök időtállóak mint azon filmeknél, ahol maximálisan részt is vett az effektek megalkotásánál!

A filmbéli karakterek színészeire sem lehet azt mondani hogy ismeretlenek lettek volna, hisz kapunk egy Peter Weller-t (Robotzsaru), Richard Crenna (Rambo 1-2-3), Ernie Hudson (Szellemirtók 1-2) és a további szerepekben is hasonló felhozatalt képviselt a film! Zeneszerzőként pedig Jerry Goldsmith komponált egy újabb igencsak erőteljes soundtracket a filmhez! Tehát kijelenthető hogy mind a készítői, mint pedig a színészi oldalon igencsak jól csengő nevek garmadájával felvértezve szeretett volna a film egy időtálló sci-fi horror lenni...mégsem sikerült neki!

Eme dolog magját pedig talán a forgatókönyvben kell keresni, vagyis annak a hiányában! Eleve a film felvezetése nagyon elnyújtott volt és sajnos nem is a karakterek kidolgozására fordították eme közel egy órát a filmből, hanem "csupán" az események kiindulási pontját mutatják be a nézőnek, ami nem is lenne nagy baj, csak nem volt semmi hangulata az első órájának! Persze a film második harmadára az események felpörögnek rendesen, de mégsem lett annyira félelmetes mint amennyi lehetőség volt az alapfelvetésében!

Végeredményben sajnos kapunk egy tucat szörnyfilmet a 80-as, 90-es évek tömeggyártásából, pedig többre volt hivatott a film szerintem!

63 Leviathan  (1989)

horror | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

A film cselekménye az Atlanti-óceán 16 000 lábnyi mélységében zajlik. Leküldenek egy 7 főből álló bányászcsapatot a lenti ásványok kibányászására. Már csak néhány nap... több»

0