2019.01.11 18:04 Márton Olvasottság: 189x
1

Ez mellé ment

Wes Craven híres filmrendező volt (1939-2015) és a filmes pályafutása alatt képes volt a horror műfaján belül elég váltakozó minőségű filmekkel szórakoztatni a nézőit! Soha nem fogom elfelejteni, hogy a horror történelmének egyik legnagyobb alakját neki köszönhetjük Freddy Kruegert, az álomgyilkost, de még sok-sok igencsak emlékezetes Gonoszt teremtet Mr. Craven! Sajnos viszont egy ilyen kiemelkedő pályafutás alatt amit ő járt be, azért "becsúszhatott" egy-két rossz vagy gyengébb filmje is! Az egyik ilyen, pont jelen filmünk lenne!

Mivel nem épp egy mai filmről van szó (1991-es ) ezért eme produkciót is először igencsak régen láttam és amennyire vissza tudok emlékezni, akkor talán még félelmetesnek is véltem, majd jó pár évvel később (és rengeteg horrorfilm megtekintése után) újra elővettem jelen filmünket és nagyon is meglepődtem azon, hogy mennyire gyenge alkotás volt a Rémségek háza! Itt most nem arra gondolok, hogy a film megjelenése óta, mennyit változott a horror műfaja, (hisz vannak olyan filmek, amiken nem fog az idő vasfoga), hanem egyszerűen rengeteg minden hiányzott a filmből! Még talán a története az amiben a legkevesebb gondom van, hisz nem túl bonyolult és talán némiképp foglakozott is társadalomkritikával, ezt inkább az akkori időben uralkodó társadalmi állapotokon vehető észre, de ne várjunk oly fajta társadalomkritikát ami George A. Romero zombifilmjeiben tetten érhető volt! Craven "egyszerűen" csak ellentétbe állította a gazdag gonoszokat, a szegény ártatlanokkal (akik azért annyira nem is voltak ártatlanok)!

Ez mellé ment

Talán ezt is fel tudnám róni a film hibái közt, hogy nincs kimondottan jó és rossz közti nagy különbség, hisz itt a macskákból lesznek végül az egerek, a kezdetben pedig egerekből lesznek a macskák! Sokkal nagyobb gond volt az szerintem, hogy pocsékok lettek a karakterek és a színészi alakítások sem valami túl jók! Az is érdekes, hogy hiába sikerült egy egész pörgős kis menekülős horrorfilmet összehozniuk, valahogy mégis rengetegszer ellaposodik a történet irama, ezáltal túl nagyok a kontrasztok az izgalmas és a szimpla jelenetek közt, de legalább hangulata az van!

Sok helyen láttam a film műfaji besorolását, miszerint van egy vígjáték szála is! Lehet hogy velem volt a baj a film megtekintése alatt, de én semmiféle humorforrást nem nagyon találtam benne! Amit talán humornak szántak, az inkább beteges volt!

Számomra messze van ez a film attól a szinttől, amit Wes Craven képvisel az emlékeimben!

horror | misztikus | szatíra | thriller | vígjáték

A Rémségek háza című horrorban egy kisfiú szembeszáll a városka titokzatos házának két zárkózott tulajdonosával, miután találkozott a ház pincéjében raboskodó,... több»

1