2019.01.21 10:30 Márton Olvasottság: <100x
0

Rettegés a maximumon

Kevés olyan filmmel volt dolgom mint az 1982-es A dolog című sci-fi horror klasszikussal! John Carpenter filmjeinek a legtöbbje kiváló alkotások voltak, de személyes kedvencem eme filmje lenne (érdekes hogy a rendezőt egy interjúban megkérdezték hogy mi a kedvenc filmje amit készített, Carpenter válasza pedig A dolog volt)! A mai napig az egyik legjobb és legfélelmetesebb sci-fi horrornak tartják számon Carpenter eme remekművét, elég csak ha arra gondolunk, hogy mily rengeteg filmet inspirált A dolog című film! Az hogy a film kult-klasszikus lett, nem jött azonnal, sőt...Maga a film megjelenésekor elég visszafogott érdeklődést váltott ki a mozipénztáraknál, mondhatni akár azt is, hogy veszteséges volt! Ezt elsősorban három fő indokkal magyarázta Carpenter! Az első, hogy a film mozis bemutatója pár héttel az E.T. című film után került sor (ami hatalmas siker lett) és még heteken keresztül a premierje után is, inkább a nézők egy családbarát idegen kalandjait akarták nézni, mint Carpenter filmjét! Sajnos nem csak ebben eredeztetett az alacsony mozis bevétel a filmnél, hanem a film premierjének idején egy mára szintén hatalmas klasszikussá vált Szárnyas fejvadász is ekkor került a mozikba és a két film eléggé szétosztotta a moziközönség létszámát! A harmadik okot a pénzügyi bukásának pedig az az időben készült horrorfilmekhez túlságosan magas költségvetése miatt okozta! 15 millió dolláros költségvetésével nem csak a horrorfilmekhez képest volt nagyon magas, de az az időben készült szuperprodukciók szintjéhez közeledett! Tehát a film, csak azután lett igazi siker és egyben klasszikus is, miután kiadták videokazettán!

Maga a film szerintem zseniális lett! Jó párszor írtam már, hogy nehéz kiemelni egy kiváló filmből egyetlen adott dolgot, na ennél az alkotásnál ez halmozottan igaz! Mert említhetném a karaktereket, leginkább a Kurt Russell alakította MacReady-t aki ezzel a szerepével egy ikonikus karaktert alkotott a műfajnak, de a többi szereplő is tökéletesen hozta a karakterét! Kiemelhetném a film zenei betétjeiért felelős Ennio Morriconét, aki a minimalista zenéjével legalább akkora klasszikusa lett mint maga a film! Vagy a filmen dolgozó speciális effektekért felelős kiváló munkát végző Rob Bottint vagy a "besegítő" Stan Winstont! De a rendezésért és a film hangulatáért felelős John Carpenter is elsőosztályú munkát végzett!

Rettegés a maximumon

Számomra ez a film alkotja műfaján belül, az egyik legnagyobb kedvencemet és ha valakinek még nem volt szerencséje a filmhez, annak őszinte szívvel ajánlom a megtekintését!

0