2019.01.31 18:23 Márton Olvasottság: 850x
2

A néző kíváncsiságára épít a Gömb

Az 1998-ban készített A gömb című sci-fi kalandfilm régen nagy kedvencem volt, bár már jó pár év eltelt azóta hogy nem láttam, ezért jelenlegi véleményem leírása előtt, úgy gondoltam felelevenítem emlékeimben hogy milyen is volt jelen filmünk! Gondolom sokan vannak úgy azzal, hogy ha egy régen megtekintet filmet elővesznek újra, nem minden esetben adja vissza azt a fajta élvezetet, ami régebben megvolt az adott filmnél, nos én pont így jártam A gömbnél! Félreértés ne essék, jómagam még mindig egy jó filmnek tartom, csak valami elveszett számomra belőle az évek folyamán!

A film Michael Crichton (1942-2008) 1987-ben készült regényéből készült (ami anno 1992-ben nálunk is megjelent)! Jómagam kimondottan kedvelem Crichton regényeit, szerencsére jó pár könyve pihen a könyvespolcomon és a filmek szerelmeseinek szerencséjére, nem is kevés könyvét filmesítették meg! Persze nem minden film volt képes felérni azzal a minőséghez, amit a könyveiben találhatunk, de többségében élvezhető filmes adaptációk születtek belőle (Gyilkos nap, Zaklatás vagy a 13. harcos) és persze a kiváló Őslénypark és a Szörnyek szigete amiket elsősorban Jurassic Park 1-2 címen ismert meg mindenki! Tehát teljes mértékben kijelenthető, hogy egy kiváló íróról beszélhettünk személyében!

A néző kíváncsiságára épít a Gömb

A gömb című film is egy maximálisan élvezhető darab, főleg azok számára akik szeretik ha egy film szépen lassan halad előre a történetben és történetvezetése is igencsak egyenletes, hisz A gömb egyáltalán nem egy pörgős film! Ez amolyan, szépen lassan pakolgatja egymásra a képkockákat, lassan adagolja a nézőjébe a kisebb-nagyobb mozaikdarabokat, hogy a végére, de szigorúan a legvégére, egy kerek történetet kaphassunk, ahol azért még jó pár kérdés megfogalmazódik a nézőben a látottak miatt és én ezért is kedvelem ezt a filmet! Mert a megtekintése után nem úgy állok fel hogy oké ennyi volt, hanem hogy szívesen beszélnék a látottakról! Mindezt azért éri el nálam a film, mert képes volt végig a kíváncsiságomra építkezni, méghozzá egy roppant jó helyszín választással és megfelelő feszültségkeltéssel! Ehhez pedig még érkeznek a zseniális színészek, akik egymaguk is képesek lennének elvinni egy adott filmet a hátukon, itt meg egyből kapunk hármat belőlük! Bár érdekes, hogy karaktereiket nem tartom annyira erősnek, viszont a színészi játékuk ezt maximálisan képes volt felejtetni velem!

Furcsa hogy a filmet több helyen is részben a horror kategóriába is besorolják, számomra inkább egy misztikus sci-fi kalandfilm lenne! Talán az a fajta feszültségkeltése miatt sorolják a horror kategóriába ami végig belengi az egész film légkörét! Bátran ajánlóm bárki számára a filmet, aki vevő az ilyen műfajú filmekre, nem gondolnám hogy csalódottan fog felkelni a film után!

72 A gömb  (1998)

dráma | horror | misztikus | sci-fi | thriller

A kutatók az óceán mélyén egy ismeretlen eredetű tárgyat találnak, mely a feltételezések szerint egy évszázadok óta ott fekvő űrhajó. Egy kutatócsapatot küldenek le a... több»

2