2019.02.10 17:58 Márton Olvasottság: 480x
1

Egy sokszor megfilmesített horrortörténet ritka megközelítése

Nagy horrorfilm rajongónak tartom magam, de efféle történethez még nem volt szerencsém! A Contracted című filmet az IFC Midnight független filmes stúdió hozta tető alá még 2013-ban! Ez volna az a stúdió, aminek a filmjeiben ez eddig még nem sikerült egyszer sem csalódnom, pedig volt már szerencsém több filmjükhöz (Wildling, Pyewacket, Backcountry vagy a The Babadook is tőlük származik) szóval már amikor meglátom a logójukat egy adott film előtt, mindig eszembe jut, hogy talán ismét valami jó kis horrorfilmet fogok látni tőlük, mert a filmjeinek a nagyon nagy százaléka, a horror tartományba esne! Jelen filmünket már egyszer pár évvel ezelőtt láttam és igaz hogy jó sok jelenete még az ismételt megtekintése előtt is, elég mély nyomot hagyott az emlékeimben, de hogy őszinte legyek, kíváncsi voltam elsősorban arra, hogy a pár év elteltével az első találkozásom után ezzel a filmmel, miként is fog majd hatni rám (ha egyáltalán fog hatni)! Erre pedig a válaszom, hogy még mindig képes hatni a jeleneteivel és a mondanivalójával rám a film, mert hát nem csak a képi világával képes sokkolni a nézőjét, de igenis erős mondanivalót is tartalmaz a film!

Alapjaiban véve a Contracted egy elég sokrétű film lenne, hisz több horrorzsánert is érint maga a története! A film már az első percekben elég jól el is ülteti az első horrorzsánert a nézőjében, ez pedig a nekrofília lenne (persze ezt inkább csak úgy sejteti a nézővel és szerencsére nem kapunk egyértelmű jeleket rá, mégis elég könnyen kitalálható)! Na már most ha egy filmnek az első percében már e képekkel fogad az adott "alkotás", akkor nem feltétlenül döntök a mellett, hogy nekem annyira biztos hogy látnom kell a film további időtartalmát, hisz mindenkinek vannak olyan témák, tabuk, amikre nem kíváncsi (mert hát tudom hogy létező dolog ez, de a horrorfilmeket is azért nézi az ember, hogy jól szórakozzon rajta és nem azért hogy kicsapja azt a bizonyos biztosítékot a nézőjében)! Szerencsére viszont, e zsánert a továbbiakban nem nagyon erőltetik a filmben, viszont hogy ezt ily rövid időn belül képesek voltak a készítők a néző arcába tolni, már fel is készítik a megmaradt nézőit arra a borzalmakra, ami a közel másfél órás játékidő alatt még napvilágot láthat a Contracted című filmben!

Egy sokszor megfilmesített horrortörténet ritka megközelítése

Mint említettem a film több horror műfajt is érint, van amit csak épp hogy, de a film alapkoncepciója az úgynevezett body horrorra alapoz, méghozzá egész jól és igencsak gusztustalanul! Bár az igencsak jó testhorror filmek, mindig képesek megérinteni engem, hisz sokkal erősebb a realitása, mint bármely más horrorfilmnek! Ehhez általában két nagyon fontos dolognak kell teljesülnie, az első, hogy ne a gusztustalan jelenetek garmadájára építkezzen az adott film, hanem ha tud, maradjon a realitás talaján (mondjuk mint a Kabinláz és a húsevő baktérium lehetőségénél)! Nos igaz hogy itt nem egy húsevő baktérium lesz a ludas, de sikerül a készítőknek aránylag a realitás talaján maradniuk történetileg! A másik fontos dolog nálam ahhoz egy úgynevezett testhorror ütős legyen, az a karakterekhez köthető! Fontos hogy érdekeljen az áldozat szerepe, így az ő pokoljárásával is könnyebben lehet "azonosulni", erre pedig számomra telitalálat volt a Samanthát alakító Najarra Townsend! Kellőképpen csinos de mindamellett jól hozza ahhoz a szerepét, hogy érdekelje a film nézőjét a sorsa!

Mint fentebb említettem a filmben elég erős magvas gondolatokat is megfogalmaz, ilyen például a kampányolása a biztonságos sex felé, vagy a beteg-orvos bizalmi viszony kialakulásának a fontossága! Sajnos ezekről nem nagyon lehet spoiler mentesen írni, ezért inkább ha elég erősnek érzi a néző a gyomrát, akkor mindenképp tegyen a filmmel egy próbát, mert jómagam egy kimondottan erős alkotásnak érzem a Contracted-et, ami képes sokkolni a jeleneteivel és a film befejezésével, még zsánert is képes volt váltani!

66 Contracted  (2013)

dráma | horror | thriller

Egy fiatal lány és egy vadidegen férfi egy éjszakás kalandja súlyos következményekkel jár. Amit a lány szexuális úton terjedő betegségnek vél, az bizony valami sokkal rosszabb

1