2019.02.15 23:58 Berto49 Olvasottság: 546x
1

Lázadó asszony

Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954) színes, változatos, mozgalmas élete akár alkalmas lenne egy hosszú TV-sorozatra is. Egy vidéki lányból hogyan lett Franciaország legelismertebb írónője, akit még 1948-ban irodalmi Nobel-díjra jelöltek a „Gigi” című művéért. (A regény musical változata talán a Filmakadémia legelhibázottabb döntése volt 1959-ben a maga 9 Oscar-díjával! A szupergiccs legjellemzőbb példája.)

Sok mindent megpróbált, először „négerként” ő írta a sikeres Claudine regényeket, amelyekért a férje aratta le a babérokat. Botrányt kavarva fellépett a Moulin Rouge-ban, később pedig varietéművészként is sikeres volt. „Kóborélet” címen, immár saját nevén adta ki a színpadokon szerzett élményeit. Mindkét világháborút veszélyes módon átélte. Ez az életrajzi film természetesen sűrű életének csak egy szakaszát mutatta be, az 1892-1905 évekig terjedő időszakot.

Lázadó asszony

Párizs, a „fények városa” akkor is kimondottan mondén hely volt, nincs semmi meglepő, hogy Ady a Pece-parti Párizsból rácsodálkozott az igazira. A film értékei közül kiemelkedik Colette szerepében Keira Knightley kiváló alakítása. Remekül jeleníti meg a lázadó nőt, aki az élet szinte minden területén meri saját magát vállalni egy olyan korban, amikor még csak álom volt a női egyenjogúság.

Kiválóak a szemet gyönyörködtető vidéki felvételek. Egy pont viszont nagyon illúzióromboló: a film nyelve angol! A francia szellemiséget az angol szöveg semmissé teszi. Ezt a darabot csak francia nyelven lett volna szabad leforgatni. Arra viszont tökéletesen megfelelt, hogy az eddig számomra ismeretlen írónő valamelyik munkáját elolvassam.

77 Colette  (2018)

dráma | életrajzi | történelmi

A Colette megtörtént eseményeken alapuló cselekménye a 20. század elején kezdődik, amikor egy fiatal vidéki lány, Colette férjhez megy egy sikeres párizsi íróhoz. A férfi... több»

1