2019.02.17 08:01 Lora Olvasottság: <100x
0

Két világ találkozása

Két ennyire különböző világ és jogrendszer találkozása. Mert tulajdonképpen nyugat és kelet eltérő világképét hangsúlyozza a mozi. Legalábbis, ami a 90-és évekbeli valójára igaz, mert mára azért sokkal nyitottabb Kína nyugat és persze az USA felé.

A film hosszából arra következtethetünk, hogy egy lassan csordogáló gyilkosság felderítős krimi lesz, némi tárgyalótermi drámával ötvözve...de nem. A bűntény hátterének kibogozása nem nagy szám, sőt néhol elég erőltetett, ezért nem is pazarolnak rá túl sok játékidőt. Viszont nagyon ötletesen vezetik a szálakat, hogy szegény Gere karaktere bármit is csinál egyre kilátástalanabb a helyzete. Jól érezhető először a "nem értek semmit" feeling, majd a kétségbeesett düh, félelem az ismeretlen rendszertől és nyelvtől, ami ugyancsak megnehezíti főhősünk sorsát ("hogyan védjem meg magam egy bíróságon, ahol nem értem mit mondanak?"). Végül aztán ez átmegy egy jöjjön, aminek jönnie kell beletörődömségbe.

Két világ találkozása

Nagy kedvencem Richard Gere, akiben itt sem kellett csalódnom. Jól bemutatta ezeket az érzelmi hullámvölgyeket. Bai Ling pedig remek partner volt hozzá. Sajnálom, hogy őt szinte csak mellékszerepekben lehet felfedezni vagy 1-1 B kategóriás tv filmben. Külön öröm volt számomra, hogy Gere sármját végre háttérbeszorították és nem erőszakolták bele a sztoriba a vádlott és az ügyvédnő hatásvadász romantikus évődéseit.

Akik egy kicsit is képben vannak Richard Gere életének és munkásságának tekintetében, azok tudják, hogy elkötelezett buddhista humanitárius, aki elmondhatja magáról, hogy közeli barátságot ápol a Dalai Lámával. Így még inkább érthető, miért is érzi annyira magáénak ezt a Kína politikai és jogi rendszerének tükröt mutató szerepet.

Szóval hamar eltelt a közel két óra.

dráma | krimi | politikai | thriller

A kommunista Kínában elég csak gyanúsnak lenni ahhoz, hogy halálraítéljék az embert. Jack Moore jogász egy erotikus éjszaka után holtan találja maga mellett a csinos hostess... több»

0