2019.03.03 22:53 Filmdoki Olvasottság: 201x
1

Szerelemben, háborúban

Nincs is szebb dolog, amikor egymásra talál két ember, akiket az ég is egymásnak teremtett. De mi van akkor, ha közbe szól az élet, a történelem? És mi van, ha közbe szól az emberi természet, a jellem? Pawel Pawlikowski 88 percben mesél nekünk gyönyörűen arról, milyen könnyű belehabarodni valakibe, de milyen nehéz is lehet egy ilyen gyönyörűnek ígérkező kapcsolat.

A cím nagyon beszédes. Egyrészt utal a korszakra, mely alatt a történet játszódik, melyet Pawlikowski fenomenálisan idéz meg. A legkézenfekvőbb dolog a külsőségek alkalmazása - díszletek, ruhák, járművek -, a rendező és csapata azonban tovább megy. Céltudatosan fekete-fehérben láttatja nekünk ezt az egyébként rendkívül színes történetet, valamint képarány tekintetében is megmarad a 4:3-nál. A beállítások is gyakran idézik az '50-es évek filmjeit, mégis, ezen tényezők ellenére a Hidegháború tele van olyan felvételekkel, melyek többet érnek jó pár szélesvásznúnál.

Szerelemben, háborúban

Azonban nem csak a szuperhatalmak folytatnak Hidegháborút egymással. Hőseink, Zula és Wiktor amilyen gyorsan egymásba szeretnek, olyan hamar kezdenek konfliktusokba is. Szerelmük tragikusan halad előre, s akkor lángol igazán, mikor kilométerek állnak közöttük. Sokan felróják e kapcsolat és a karakterek kidolgozatlanságát, ám én ezt nem éreztem. Zula dala, mely végigkíséri a filmet többet mond mindennél. Ahányszor előkerül, annyiszor nyer új értelmet. A népdal értelmet nyer számukra, kifejezi örömüket, bánatukat vagy és semlegességüket.

A Hidegháború egy csodálatos film, mely megmutatta, hogy a régi filmnyelv megfelelő történet mellett tökéletesen helytálló a mai napig. Ez pedig egy örök érvényű történet.

dráma | romantikus | történelmi | zenés

Az Oscar- és BAFTA-díjas lengyel filmrendező következő munkájának középpontjában egy évtizedeken és országokon átívelő szerelmi történet áll. Két szerelmes lengyel... több»

1