2019.04.01 19:23 HE7EDIK Olvasottság: 393x
0

Amerikai valóság

Miközben ezen sorokat írom, a nyílt utcán épp agyonlőttek egy fekete rappert Amerikában egy lövöldözésben... aláírom, vannak benne csúsztatások és ferdítések, de aki azt állítja, nincs valóságalapja a filmnek, az hazudik. Michael Moore kendőzetlenül adja vissza az amcsi valóságot, hogy a világ legerősebb gazdaságának kikiáltott országban milyen hatalmas gondok vannak számos téren, hogy az a világverő gazdaság közel sem annyira stabil és az amerikai emberek elképesztő fegyvermániáját. Felnőtt ember töltött fegyverrel alszik nyugodtan a párnája alatt? 6 éves lő agyon 6 évest? Élelmiszerboltban árulják a lőszert? Heston kijelentése a fegyverekről? Milyen beteg társadalom ez?

Moore az okokat keresve, persze Marilyn Mansont leszámítva (amúgy az ő interjúja is beszédes) okolja a médiát, ami szándékosan ferdíti a tényeket és próbálja félelemben tartani a lakosságot, így generálva még nagyobb fogyasztást, főleg a fegyverek terén. Döbbenetes volt látni azt is, hogy az északi szomszédjuknál mennyivel kevesebb a bűnözés és a lövöldözés. Mennyivel más a média hozzáállása és ezáltal mennyivel nyugodtabbak az emberek is. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Kanadát már-már egyfajta mennyországként mutatja be Moor; azért az a szegény negyedes rész kicsit erős volt... de valóban, Kanada sokkal nyugodtabb és egészségesebb hely Amerikánál. Pedig mint látjuk, ott is bármennyi lőszert vásárolhat az ember a boltokban...

Amerikai valóság

Aztán ráfordulunk a lezárásra és jön a Heston interjú, ami szintén elég manipulált. Az a kislányos képlengetés már nem kellett volna, azt már kicsit erősnek éreztem. De érdemes figyelni Hestont, a kínos kérdések hatására mennyire szorong, feszült, tördeli ujjait és össze-vissza beszél kínjában. Ja, Beverly Hillsből biztos szebbnek tetszik a világ és könnyebben kiállnak az emberek a fegyverek mellett, de, ha kicsit alászállunk az igazi Amerikában, akkor úgy járunk, mint Moore. Szerintem megérdemelte az Oscar-díjat a film, mert minden ferdítése ellenére a lényegben nagyon is igaza van. Hatalmas szükség van a világban a Michael Moore-hoz hasonló tökös tényfeltárókra.

dokumentum | dráma | krimi | politikai | szatíra

1999. április 20-án az USA a legnagyobb horderejű bombázását hajtotta végre a koszovói háborúban. Ugyanezen a napon a Columbine középiskolában példa nélküli vérengzés... több»

0