2019.05.20 12:51 Creeps13 Olvasottság: 100x
0

Tipikus délelőtti horror matiné a 80-as évekből

Joe Dante 1984-ben készített Szörnyecskék című filmje filmkészítők egész seregét ihlette meg, hogy ők is elkészítsék a saját kis szörnyes horrorfilmjüket. Ha csak egy-két ilyen filmet akarnék kiragadni, akkor ilyen volt mondjuk az 1987-es Munchies (Hamikák), vagy az 1984-es Ghoulies (Vérszomjas szörnyetegek), és ebbe a sormintába illeszthetjük be akár jelen filmünket is, mely a Hobgoblins, magyarul A koboldok éjszakája címet kapta.

Eme filmek egyik hatalmas szerencséje az volt, hogy a 80-as évek során készülhettek el, és, hogy a VHS aranykorszaka is nagyban segített nekik abban, hogy nagyobb célközönség elé tudjanak elérni (mert hát sokuk már ekkor is csak a video formátumokat célozta meg, és a moziban való bemutatásra nem volt sok esély). Persze, ha ilyen minőségű filmek jelennek meg mostanában, akkor egyből a Trash műfajba sorolnánk őket (megjegyezném, teljes joggal), ezért is merem kijelenteni, hogy az ilyen és az ehhez hasonló filmek létjogosultsága a 80-as évekre datálható. Számos hasonló ismertetőjegyük volt ezen filmeknek, az egyik ilyen, hogy csak nagy ritkán álltak meg a készítők egy résznél, általában több folytatást is sikerült megélniük. A másik, hogy pokolian alacsony költségvetésből hozták össze őket, ezért mind technikai minőséget, mind pedig minőségi színészi alakítást csak elvétve találhatunk bennük, ezen hiányosságokat viszont sokszor a humor belevitelével próbálták kiegyensúlyozni.

Tipikus délelőtti horror matiné a 80-as évekből

Mindezen felsorolások szinte teljes mértékben igazak voltak jelen filmünkre (kivéve, hogy ez a film megállt egy résznél, bár 2009-ben azért mégiscsak elkészítettek egy második részt hozzá). Ha valaki mai fejjel akarná megnézni ezt a filmet, és mondjuk teljes mértékben kimaradtak a Vico és a Hungarovideo által piacra dobott videokazetták az életéből, akkor egy pillanatig sem fogja élvezni a Hobgoblins című alkotást, viszont, akik hajlamosak arra, hogy néha felüljenek arra a bizonyos nosztalgiavonatra szűk másfél órára (közéjük tartozom én is), azoknak bizonyára azért fog egy-két vicces és nosztalgikus élményt nyújtani jelen kis filmecske! Bár azért itt megemlíteném azt is, hogy egy pillanatig sem volt félelmetes, bár nem is nagyon gondolnám, hogy e téren akartak volna bármiféle előrelépést tenni a film készítői.

24 Hobgoblins  (1988)

horror | sci-fi | vígjáték

Ádáz kis koboldok szabadulnak el, akik nem csak az emberek képzeletével játszanak, de meg is ölik őket. Egy biztonsági őrre és barátaira hárul a feladat, hogy megállítsák őket. több»

0