2019.05.30 19:34 Milanman Olvasottság: <100x
1

Western, sci-fi köntösbe csomagolva

In medias res felütéssel kezdődik ez a kis költségvetésű, független sci-fi. Konkrétan szinte semmit nem tudunk meg a világról, amiben játszódik, de ez alapvetően nem is baj. A lényeg a karaktereken és az egymáshoz fűződő viszonyaikon van. Hogy mennyire nem számít a körítés, a film alaptörténetét tekintve simán játszódhatna a 19. sz. 2 felének vadnyugatán, az aranyláz idején. Csak itt nem aranyat keresnek, hanem valami nagyon egzotikus és veszélyes módszerrel kinyerhető organikus drágakövet, amiért még azt a veszélyt is érdemes a "kincskeresőknek" vállalniuk, hogy egy külsőre teljesen átlagos, a levegőjét tekintve mégis halálos bolygóra szálljanak le érte.

A történet középpontjában egy apa (Damon) és lánya ( Cee = Sophie Thatcher - nagyon tehetséges) áll, akik a jövőjük jobbra fordulását remélik ettől a ritka kincstől. Azonban nincsenek egyedül, akik fenik a fogukat a zsákmányra, így kerülnek kapcsolatba Ezraval (Pedro Pascal sármja és erős jelenléte semmit sem kopott a Trónok Harcában alakított szerepe óta), a zsoldossal, martalóccal, csempésszel (igazából nem derül ki, hogy pontosan ki, vagy mi ő), és az események ekkor vesznek nem várt fordulatot. A film egyik legerősebb motívuma a Cee és Ezra között kialakuló kapcsolatban rejlik, erre jól ráerősít az ellenséges klíma és az előttük álló kihívások sokasága. Amit feltétlenül ki kell emelni, hogy a film képi világa, fényképezése eszméletlenül gyönyörű. Az idegen és veszélyes erdőkben készült képek szabályosan megbabonázzák a nézőt, és talán némiképp kárpótolnak a történetben helyenként tátongó lyukakért, valamint a kissé klisés és nem túl egyedi lezárásért. A A lelőhely érdekessége továbbá, hogy eredetileg 2014-ben, egy rövidfilm képében készült el, de a filmben lévő potenciált megérezvén az alkotók a történetet kifejtve, bővítve elkészítették a 2018-as "egész estés" változatot.

Western, sci-fi köntösbe csomagolva

A műfajt megújítani képes, vagy nagyon eredeti, újszerű, gondolatébresztő alkotást nem sikerült alkotniuk, de a látványvilág (mely az űrhajókkal-űrkabinokkal, űrruhákkal, különböző tárgyakkal, felszereléssel a klasszikus 60-70-es évek sci-fijeit idézi) és a westernfilmes áthallások miatt egy értékes film született, és az alkotóira a jövőben mindenképpen érdemes lesz odafigyelni.

64 A lelőhely  (2018)

dráma | sci-fi | thriller

Cee nem egy átlagos kamasz, apjával, Damonnal ugyanis nem mindennapi kalandokat élhet át, miközben a Naprendszer egy messzi holdján ásványkincseket keresnek. A küldetés rendkívül... több»

1