2019.06.30 23:53 Pisti801227 Olvasottság: 338x
0

A múlttal nem szabad Shaftelni

Shaft neve bizonyos körökben nagyon ismerősen cseng, mások, mint jómagam is, csak a 2000-es évek elején találkoztak vele először, mikor moziban volt szerencsém megnézni jobb híján az akkor még újnak számító változatot. Nem mondom, hogy nem tetszett, Samuel L. Jacksont már akkor is kedveltem, Bale-t még nem volt szerencsém nagyon látni semmiben, de látszott rajta, hogy nem ügyetlen fiú, volt pár kellemes akciójelenet, jó beszólás. SLJ cool volt, mint mindig, de szemet szúrt már akkor is egy öreg fickó, aki valahogy belepasszolt a mellékszerepe ellenére is az egész filmbe.

Pár évvel később aztán olvastam egy cikket a blaxploitation filmekről, ahol felbukkant egy ismerős név, de még a 70-es évekre utalva. Onnan kezdve állt össze a franchise egésszé a fejemben, láttam, hogy több rész is volt régebben az eredetiből, sőt még tv-sorozat is, a címszereplőt meg végig ugyanez a vén szivar játszotta. Attól kezdve ez a kétezres kis remake amolyan korrekt kis filmecskeként lett elkönyvelve. Mikor meghallottam, hogy kijön egy új változat, ráadásul egy tök új sráccal, Netflix-re, ami számomra kevés kivétellel a trágya filmek (sorozatban erősebb) tárhelye, húztam is kicsit a számat. A két öreg jelenléte volt az, ami miatt gondoltam, hogy ahogy tudom, max. egyszernézősként, de meglesem a filmet. Jelentem, nem bántam meg. Az új fiú gyenge, de SLJ és az eredeti Shaft a vállán viszi a mozit, miközben egy karaktert leszámítva adnak a polkorrektségnek is egy tockost. Itt kapnak kritikát a melegek, az Y-generáció tagjai, az emancipáció élharcosai, van itt meztelen csaj, minden, ami ma egy rizikómentesen csinált filmben nem található meg. Az pedig, hogy a Shaft méltó marad a nevéhez, a PG tizenvalahanyas Terminátorok meg Die Hardok évtizedében dicsérendő.

A múlttal nem szabad Shaftelni

Nem fogok spoilerezni, de szerintem a radar alatt az év egyik legjobb, legstílusosabb akció-vígjátéka lopózott be a szórakoztatóipar területére. Ilyenkor pedig baromira sajnálom, hogy nem ismeri meg szélesebb réteg. Sokkal gyengébb akció-vígjátékok mennek alkalmanként mozikban nagyobb marketing kampánnyal megtámogatva, viszonylag sikeresen, ennek ellenére az egészből dől a verejtékszag, gondolok itt a Pancser Police-ra, a Taxi folytatásokra. Itt is próbálkoztak azért mozis vetítéssel, nem jött be, a kritika is lehúzta, 35% a Rottenen, de szerintem jó ideje nem érdemes adni a kritikusok véleményére. Ma már akárki írhat bármit bármiféle előképzettség nélkül, mint például én is. Ez nem hibátlan film, humorosabb is, mint az előző részek, az új fiú nekem gyenge, nem érzem benne a Shaftséget, de véleményem szerint a két öreg és a szép csajok miatt is, aki szeretne kicsit érezni valamit a régi idők hangulatából, adjon nyugodtan egy esélyt ennek a filmnek, ami számomra kicsit érthetetlen okok miatt lett bukta. Karakteresebb új arccal lehet, jobbak lettek volna az eladások is, de hát ez van. Attól még a mérleg pozitív oldala bőven erősebb a szememben.

74 Shaft  (2019)

akció | krimi | vígjáték

John Shaft Jr. egy cyber biztonsági szakértő, aki apja és nagyapja segítségével megpróbál utánajárni legjobb barátja rejtélyes halálának.  több»

0