2019.07.13 00:13 Kóborló Olvasottság: 1038x
1

Visszatér Hannibál, a kannibál

Az 1991-ben A bárányok hallgatnak című, Thomas Harris regényéből készített filmet a legjobb thrillerek közé sorolnám, amit ezidáig láttam, ezért finoman szólva jóval magasabbra tettem azt a bizonyos lécet a pont 10 évre rá következő folytatásával kapcsolatban, főleg abban a tudatban, hogy igazi sztárdömping található mind a készítők, mind pedig a színészek terén.

Számomra az egyik legfontosabb dolog, amit a Bárányok hallgatnak című film folytatásaként támasztottam a Hannibálnál, hogy ismét sikerüljön megtalálnia nálam azokat a hangulati elemeket, amikben pokoli erős volt az elődje. Szerettem volna, hogy ismét nyomasztani tudjon a film atmoszférája. Szerettem volna, hogy ismét azzal a borzongással éljem át a folytatást, mint amiben az elődjének sikerült részesítenie.

Visszatér Hannibál, a kannibál

A színészi játékkal már a film elején nem éreztem, hogy különösen nagy problémám lesz, bár azért a Jodie Foster csere Julianne Moore-ra egy kicsit megzavart, bár kedvelem Julianne Moore-t, de azért valljuk be, Jodie Foster volt akkora karakter az előző filmben, hogy a váltását annyira ne tudjuk könnyen kezelni. Szóval voltak fenntartásaim a színésznő változtatással, és ez részben be is bizonyosodott, hisz egy sokkal hidegebb és kevésbé szerethető Clarice Starlingot kapunk itt.

Na de térjünk rá az egyik legfontosabb színészre, mégpedig a Hannibált alakító Anthony Hopkins-ra! Ő viszont sziporkázik a szerepében, itt már sokkal, de sokkal több játékidőt is kap a karakter, mint a 91-es filmben. Szerencsénkre a további színészeknél is található egy-két igazi kiválóság, és az általuk életre keltett karakterekre sem lehet nagy panaszunk.

A rendezői székbe ezúttal egy igazi nagyágyú került, méghozzá Ridley Scott. A forgatókönyvíró párosnak, David Mametnek és Steven Zailliannek viszont igencsak sok dolga volt a filmmel, hisz egyes pletykák szerint közel 15-ször írták át a forgatókönyvet, mire elkészült a végleges változata.

Jómagam pedig elsősorban a történetben találtam a legfőbb különbséget a Hannibál és A bárányok hallgatnak filmek közt (és sajnos nem feltétlenül pozitív irányban). Igaz, hogy sokkal pörgősebb és eseménydúsabb lett a történet, viszont azt a bizonyos sötét hangulatot, ami teljes mértékben átjárta az elődjét, itt már jómagam kevésbé éreztem (amit nagyon sajnáltam).

Továbbá attól függetlenül, hogy egy sokkal eseménydúsabb folytatással volt dolgom a Hannibálnál, a hangulatteremtése kevésbé volt erősen kidolgozva. Viszont ennél a résznél a zeneszerző, mindent beletett, hogy legalább a zenei betétekkel erős atmoszférát teremtsen, és, ha ezzel nem is sikerült felejtetnie nálam a forgatókönyvbéli hiányosságokat e téren, legalább tompította azoknak az élét.

Mindentől függetlenül egy jó filmként és egy jó folytatásként ítélném meg a Hannibált, ami igaz nem lesz egy amolyan instant klasszikus mint a Bárányok hallgatnak, de bőven egy kedvelhető thriller lett.

84 Hannibal  (2001)

dráma | krimi | thriller

Hannibal Lecter szökevényként éli életét Firenzében, miközben egyik korábbi áldozata, Mason Verger mindent megtesz azért, hogy bosszút álljon rajta. Azonban a kegyetlen doktort... több»

1