2019.07.31 11:58 Pisti801227 Olvasottság: 650x
1

Humorérzék nélkül megnézni szigorúan TILOS!

Belmondo egy ikon. Az volt, és az lesz majd akkor is, mikor már az égi mozigépész leállítja gépében életének filmtekercsét, és elhelyezi a többi "nagy" mellé a raktárban. Három nagyon aktív évtized alatt, amit egy kvázi visszavonultság követett betegséggel, lábadozással tarkítva, rengeteg eltérő jellegű és műfajú filmet tett le az asztalra, amelyek nagy része alulról is az erős közepes kategóriát súrolja, ha pedig a Profira, Nyomorultakra gondolunk, nyilvánvaló, hogy nem sokan vannak, akik ezekről a filmekről nem szuperlatívuszokban beszélnek.

Az Ászok ásza számomra nem áll távol ezektől a filmektől minőségében, amire rásegít, hogy én kedvelem Belmondot, Sztankay-t pláne, köszönhetően a Csupasz Pisztoly első két részének, ráadásul gyerekkorom első olyan filmje ez, amit először láttam tévében, így kellemes és nosztalgikus emlék önt el a film hatására. Kellemesen bohókás történetet kapunk annak ellenére, hogy a film az első világháborúval indít és a második világháború előtt pár évvel játszódik. Ahhoz, hogy az ember ezt így is élvezze, kell a már-már Mel Brooks-i abszurditást idéző Hitler karikatúra; ennek köszönhető, hogy sokak kedvenc Bebelje nem lopja el a műsort a soron következő szépasszony befűzése mellett. A történelmi kikacsintások, utalások, az olimpia felidézése szerves része a filmnek úgy humorforrásként, mint mélyen szomorú emlékeztetőként egy olyan korszakkal kapcsolatban, aminek a marhaságain itt most tudunk röhögni. A zsidó zenészek klezmert játszanak Hitler vadászkastélyában; ha ez nem röhejes, akkor elég a protézis Heil Hitlert nyögő beszólására, a villámlás fényére Hitler nővérének arcán, vagy a kakukkos órára gondolni.

Humorérzék nélkül megnézni szigorúan TILOS!

Ilyenkor bizonyosodik be az, amire anno Chaplin is rájött, hogy, ha valamit le akarsz járatni, akkor tedd nevetségessé. Okosan vannak itt elhelyezve a dolgok, pár mozgalmasabb akciójelenettel, egy aranyos medveboccsal tényleg kellemes családi film ez, amit minden korosztály megtekinthet, de csakis az, akinek van humorérzéke, ami nem a Beavis és Buttheadet, az Amerikai fatert igényli. Itt nem a fingás, meg a káromkodás-böfögés-hányás a humor forrása. Ezt tudomásul kell venni.

kaland | sportfilm | vígjáték

Az első világháborús vadászpilóta most bokszolóként próbál boldogulni. Az olimpián találkozik egykori barátjával, aki ugyan a másik oldalon (német), de szintén 'repülőben... több»

1