2019.08.29 20:47 Kóborló Olvasottság: 155x
1

A bohócok eredete...

Jómagam kimondottan nem kedvelem a bohócokat (talán még bennem is van egy kis félelem tőlük), ezért, mikor egy barátom felhívta erre a filmre a figyelmemet, vegyes érzelmekkel kezdtem bele a megtekintésébe. Ha röviden akarom összefoglalni a látottakat, akkor nem ez lesz majd az a bohócos horrorfilm, ahol a pozitív oldalra billen a mérleg nyelve velük kapcsolatban.

Engem kimondottan meglepett a film története. Az, ahogy tulajdonképpen elmesélik a nézőknek, hogy a bohócok mik is voltak, mielőtt az emberek felvidítására adták volna a fejüket, teljesen jól volt megírva, és ez alól a film további eseményei sem voltak kivételek. Kimondottan kedvelhető és érdekes karakterek egész sorát vonultatja fel a film, akiknek nem kellett bármiféle jellemfejlődésen végigmenniük, ezért szinte sallangmentesen tudták hozni az egyszerű, de kedvelhető karaktereiket. Bár gondolom, ezt a készítők szántszándékkal tették meg, csak, hogy még közvetlenebbnek érezhessük őket, illetve, hogy a film szerves részesévé is válhasson a nézője.

A bohócok eredete...

A szereplők és a történet mellett a másik nagy erőssége a tempó, hisz itt nem igazán van hosszas felvezetés, sokkal inkább használnak egyfajta baljós érzékeltetést egészen addig a pontig, amíg a film át nem lép egy másik horror zsánerbe (és meg kell, hogy jegyezzem, mindezt egész jól teszi). Technikailag azért már egy kicsit lehet érezni, hogy nem egy egeket verő költségvetés állt a készítők rendelkezésére, és ez elsősorban a brutalitáson látszott meg. Hisz igaz, hogy szép számmal voltak benne véres jelenetek, de ezeket nem tolják egyenesen a képünkbe, sokkal inkább ügyes kamerabeállítások révén elsősorban inkább csak sejtetik a borzalmakat. Viszont a bohóc transzformációjára nagyon is odafigyeltek, emiatt jár is a piros pont a készítőknek.

A sok pozitívuma mellett számomra csak az volt kissé meglepő, hogy nem tudott annyira félelmetesnek hatni, mint amennyire megérdemelhette volna maga a történet. Ez talán a vágásoknak "köszönhető", vagy lehet, hogy azért, mert voltak annyira tökösek a készítők, hogy az áldozatok szerepét gyerekekre sózzák, de mindezt túl gyorsan "lezavarják", ezáltal nem tud egyfajta katarzis létrejönni a nézőben.

Minden negatívuma mellett én egy kimondottan jó kis horrornak tartom, és ajánlom is a megtekintését.

68 Clown  (2014)

dráma | fantasy | horror | thriller

Egy szerető édesapa rátalál egy bohócjelmezre, mellyel meg akarja lepni fiát annak születésnapján. Csakhogy a jelmezen gonosz átok ül, ami viselőjét gyilkosság változtatja.

1