2019.09.13 10:36 Lubi Olvasottság: 271x
2

Halálos egysorosok irama

Az iram Vin Diesel nélkül is halálos? Avagy képes-e a Szikla egyedül is a féktelen száguldásra? A Halálos iramban franchise egy állandó közönséget szólít meg kerozinnal kevert, tesztoszteronszagú, benzingőzös, gravitáció tagadó akció mustráival. Az első rész óta a széria jobban kigyúrta magát, mint Dwayne Johnson a szerep kedvéért. A korai illegális utcai versenyek világa egy nemzetközi utakon robogó, megállíthatatlan adrenalinlöketté vált az évek során. Lassan már azon sem lepődnénk meg, ha a következő rész valóban az űrben játszódna. De egyelőre a sorozat mellékútra hajtott első spin-off filmjével, a Hobbs és Shaw alcímű epizóddal.

A megszokott banda helyett most kizárólag Dwayne Johnson és Jason Statham szórakoztatja a nagyérdeműt, de így is megkapunk minden megszokott elemet a korábbi mozikból. Véget nem érő akciók sorozata több mint két órán át a Hobbs és Shaw, ami természetesen családi újraegyesítésbe torkollik. Ha valaki bármi újra számított, az csalódni fog. A régi recept szerelmeseinek azonban felüdülés lehet ez a rendhagyó gyöngyszem a sorozatban. A Hobbs és Shaw ugyanis klasszikus buddy comedy, melynek legjobb pillanatai két főszereplőjének párharcai. Legyen szó fizikális vagy verbális küzdelemről, a szórakozás garantált. A film tele van gegekkel, melyek a zabolátlan akcióval ötvözve egy meglepően szórakoztató, könnyed szórakozást kínálnak. Azaz csak kínálnának, ha nem felejtettek volna el történetet is írni a jelenetek köré, amin nem segít az ideálisnál negyven perccel hosszabb játékidő sem.

Halálos egysorosok irama

A film cselekménye szerint az Idris Elba által játszott Brixton egy robotikusan felturbózott szuperterrorista, aki el akar szabadítani egy vírust, hogy elpusztítsa az emberiséget. Ennek megakadályozása érdekében Hobbs-nak és Shaw-nak ellentéteiket félretéve össze kell fognia, hogy megmenthessék az emberiséget. A dolgokat tovább bonyolítja Shaw húgának bevonása a történetbe, aki idővel gyengéd érzelmeket kezd táplálni Hobbs iránt. De az érme másik oldalaként Hobbs rég nem látott családja is bevonódik a cselekménybe, hogy a végső harc alatt legyen kikért aggódnunk. A sztori felépítését tekintve rém egyszerű. A két főszereplő megmosolyogtató szócsatákat vív egymással, miközben puszta öklükkel mentik meg a világot. A harci koreográfiák látványosak és szórakoztatók. Nem tartogatnak maradandó élményt, vagy korábban nem látott megoldásokat, de érződik a vásznon David Leitch rendező hatása. A korábbi kaszkadőrből lett rendező ugyanis biztos kézzel vezényli le az akciókat az ökölharcoktól kezdve az autós üldözésekig. A technikai megvalósítással, a koreográfiákkal és fényképezéssel nincs is itt probléma. Látszik, mire költötték a milliókat, amik a Szikla fizetési csekkjének kiállítása után maradtak. De az is biztos, hogy nem a forgatókönyvírókra. Az alibi szintű világmegmentés sztori a drámai töltetként beékelt családegyesítésre való kikacsintásokkal ugyanis nem elég a figyelem fenntartására.

A páros rivalizálása a két színész rajongóinak mindenképpen megéri a mozijegy árát önmagában is. Mindenki másnak pedig maradnak az elszállt akciójelenetek az egysorosokon kívül. Elszállt alatt pedig időnként szó szerint azt kell érteni, hogy hőseink szakadékok szélén szlalomozva, összekapcsolt autókból álló lánccal marasztalnak egy helikoptert, mely a magasba emeli kocsijukat, így Dwayne Johnsonnak puszta kézzel kell lerángatnia az gonosztevőket az égből. Az akció tehát erőteljes túlzásokba, fizikai képtelenségekkel tarkított agymenésekbe fordul át. Ezzel csak az a probléma, hogy elveszi a talajt a néző lába alól is. Mégis hogy lehet izgulni egy legyőzhetetlen félistenért, aki puszta kézzel fordít át több tonnás autókat? Az események súlytalanok, ezért a karakterek is motiválatlanok maradnak. Mivel a fenyegetés nem érződik valósnak, csak indoknak a pusztításra, a megmentésre szoruló világ sem szorul megmentésre. Ezáltal pedig a felhajtás csak túlbuzgó kompenzálásként hat a nézők kegyeiért.

A Hobbs és Shaw tehát nem mozdítja előrébb a Halálos iramban sorozat szekerét, de defektet sem kap miatta a franchise. Vin Diesel és családja tovább roboghat a mozikba az elkövetkező fejezetekben, és Hobbs és Shaw közös kalandjainak sem szakad feltétlenül vége. A két sorozat elautózhat egymás mellett anélkül, hogy különösebben hatnának egymásra. Mindössze tematikus egyezések kapcsolják össze a sebváltó közelire épülő filmek epizódjait, vagyis, aki szereti ezeket a filmeket, nem fog csalódni a Hobbs és Shaw-ban sem. Vin Diesel pedig nemsokára szintén volán mögé ül, hogy a Halálos iramban széria tovább roboghasson.

akció | kaland

Luke Hobbs az amerikai Diplomata Biztonsági szolgálat főnöke, Deckard Shaw pedig egykori brit elit kommandós, és veszettül utálják egymást. Ám most mégis közösen kell... több»

2