2019.12.23 11:42 Artemisia Olvasottság: 304x
4

Élet a vízözön után

Mai szemmel nézve is extravagáns, kemény, disztópikus akciófilm. Nagyon érdekes témát dolgoz fel, és érdekes elképzeléseket vonultat fel a "vízözön" utáni életről és társadalmi szerveződésekről.

Bár a jövőben játszódik a film, mégsem azt mutatja be, hogy a tudomány és a technológia hogyan talált modern megoldást a vízen való élethez, hanem egyfajta civilizáció utáni civilizációt mutat be, ahol a régi ismeretek és technológia rég feledésbe merültek ( pl. a kis Enola hátára tetovált térkép megfejtése rejtély számukra, noha az a ma általánosan ismert és elfogadott szélességi + hosszúsági ° koordinátákat tartalmazza, illetve fogalmuk sincs róla, hogy alattuk teljes földrészek, fejlett városok vannak a víz alatt).

Élet a vízözön után

Az elveszett tudás kutatása helyett inkább bádogviskókból álló apró városállamok alakultak, melyeket kis csoportokba verődött banditák fosztogatnak, vagy éppen magányos hajósok járják a tengereket élelem, üzemanyag és az aranynak számító humusz (közönséges föld ), valamint a mesés Száraz Part legendája után kutatva.

Kicsit tényleg Mad Maxes beütéssel rendelkezik, és a magányos főhős, a kopoltyúkkal és úszóhártyákkal rendelkező "Mutó" is kissé Maxre hajaz, de nem válik hátrányára, hiszen a hasonlóságok itt véget is érnek, maga a történet teljesen egyedi. Az akciójelenetek, bár régimódiak, de még mindig nagyot szólnak, különösen Enola megmentésekor jó belemerülni a hirtelen támadt kaotikus káoszba. A képi világ is tetszetős. CGI-t nem használ ugyan, de mivel valóban a tengeren forgatták a filmet, rendelkezik egy autentikus szépséggel. A karakterek is a helyükön vannak, az őrült rosszfiúk pont olyanok, mint akiket egy ilyen világban elképzelnénk.

És az az út is szép, amit Kevin Costner karaktere bejár a film során a személyiségfejlődést tekintve, ahogy a magányos, önző, érzéketlen tengerész szívét lassan annyira meglágyítja a cserfes, nagyszájú kicsi lány – akit első találkozásukkor vízbe akar dobni –, hogy később a saját életét teszi kockára, hogy megmentse és elvigye Száraz Partra. Az a típusú film, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell.

akció | kaland | sci-fi | thriller

Eltűntek a szárazföldek, már senki nem emlékszik rá, hogy hol kéne keresni, de mindenkinek van valamilyen mese a fejében, hogy egykor hol lehettek. Közben mindenki harcol... több»

4