2019.12.28 21:50 TribeBubu Olvasottság: 188x
0

A sötét lovag Heath Ledgeren innen és túl

Nem véletlenül a legsikeresebb darabja a trilógiának. Most mindenkinek két szó jár a fejében: 1. Heath 2. Ledger

Szerintem azonban többről van szó. Nem tagadom, messze nem tartom olyan nagyra Ledger alakítását, mint általában a közvélemény. Viszont sajnálom, hogy ilyen fiatalon elhunyt, mert ez lehetett volna az ugródeszka a komolyabb szerepek medencéjéhez, és lett volna még a fiúban sok minden, amik a vásznon kibontakozhattak volna. De kétségtelen, hogy ő bizony sokat hozzátett A sötét lovaghoz.

A sötét lovag Heath Ledgeren innen és túl

Amik pedig Ledger teljesítménye mellett hozzáadódtak a film zsenialitásához (és voltak legalább annyira erős összetevői), a következők véleményem szerint:

● Sztori: kiszámíthatatlan, pörgős, sokkoló, a végkifejlet pedig minden idők egyik legjobb eszméjévé formálja azt, amit Batman képvisel.

● Akciójelenetek: mindent tartalmaz, amit egy vérprofi akciófilm tartalmazhat. Közelharc, hitech kütyük bevetése, menő autósüldözés stb.

● És végül Joker KARAKTERE: Ledger játéka nem lett volna elég egy ennyire ütős rosszfiúhoz, ha az írók nem alkotják a Bűn Bohóc Hercegét ennyire hátborzongatóra. Alapvetően pszichopata a figura, mivel semmi más nem motiválja a gyilkolásban és a rombolásban, csak a szórakozás. Másfelől a Nolan testvérek és Goyer rátapintott arra, hogy Batman legnagyobb nemezise mitől lehet tökéletes gazember, ez pedig a misztikum. Nincs eredettörténete, nincs neve, nem tudni semmit róla. Csak van. Megjelenik a semmiből és káoszt teremt. Batman a fegyelem, a szabályok, tervezés és a jóság komor megszállottja, Joker pedig az ő negatívja, az inverze, az ellentéte. Batman Gotham Jinje, Joker pedig a Jangja.

Az iménti három ponttal nem szeretném Ledger emlékét csorbítani, mert valóban kiváló választás volt erre a szerepre, csupán felhívnám a figyelmet arra, hogy amikor kalapot emelünk, ne csak Ledger irányába tegyük, mert az írók és a rendező legalább annyira bravúros munkát végeztek, mint Joker megformálója.

akció | dráma | krimi | thriller

Batman (Christian Bale) minden erejével igyekszik megtisztítani Gotham Cityt a bűnözőktől. Ebben a város rendőrfelügyelője (Gary Oldman), és újonnan kinevezett ügyésze (Aaron... több»

0