2020.01.05 15:10 Kóborló Olvasottság: 167x
0

Távol-keleti rémtörténetek egyike amerikai változatban?

Jó pár évvel ezelőtt, amikor hatalmas divathulláma volt Hollywoodban az ázsiai horrorfilmek amerikai változatának elkészítése, akkor volt szerencsém ehhez a filmhez először. Mivel a 2020-as mozis horrorfelhozatal pont a Ju-on (magyarul a Harag címen jelent meg még 2002-ben DVD-n) franchise-hoz köthető, gondoltam egyet, és még az új változat előtt elővettem a 2004-ben készült, az Átok címen bemutatott amerikai–japán változatot.

Na már most, arra nem is érdemes nagyon kitérni, hogy miként sikerült a magyarországi forgalmazónak ezt a filmet Átokra keresztelni, mivelhogy eredetileg Harag címen kellett volna ezt is bemutatni. Ezzel talán sok embert megkíméltek volna attól, hogy sikeresen összekeverhetővé váljon (szigorúan csak cím alapján) az 1999-ben The Haunting (itthon Az átok) címen bemutatott filmmel. Na de mindegy, nézzük, hogy milyen volt a 2004-es, Átok című film!

Távol-keleti rémtörténetek egyike amerikai változatban?

Nekem soha nem tartozott a kedvenceim közé, de még a jobb horrorfilmek közé sem soroltam soha ezt a változatot. Nem is az volt a legnagyobb gondom a 2004-es Átokkal kapcsolatban, mint a legtöbb horrorfilm kedvelő ismerősömnek, hogy végtelenül lassú lefolyású történetet tálaltak fel, hanem sokkal inkább az, hogy a történetvezetése eléggé zavaros lett. Itt térnék ki a 2002-es Ju-on – A harag című változatra, hisz, mint fentebb említettem, ez a változat az eredeti változatnak egyfajta feldolgozása. Vagyis, hogy feldolgozása is, és nem is.

Mivelhogy két igencsak fontos tényezővel kapcsolatban eszközöltek ennél a filmnél változtatásokat. Az egyik, hogy szerepeltettek benne amerikai színészeket, illetve, hogy a történetvezetésnél elhagyták a fejezetekre osztást, és ezt inkább amolyan visszaemlékezések formájában tálalták a nézőknek. Nos, jómagam mindkét változtatást igencsak feleslegesnek tartottam, bár ezt a film bevételi számain nem igazán lehetett tetten érni, hisz anyagilag igencsak sikeres horrorfilm lett.

Persze lehet erre azt mondani, hogy mivel amerikai színészekkel forgatták le a japán változatot, könnyebb különbséget tenni a karakterek között (mondjuk ezt a fajta "kifogást" soha nem szerettem ázsiai filmek feldolgozásánál); ezért szokták inkább azt felhozni, hogy így populárisabb lett a végeredmény, ezt viszont el kell, hogy fogadjuk. Azt viszont sajnos kevésbé tudom elfogadni, hogy a történetvezetésnek ez a fajta megoldása számomra sokkal zavaróbb lett, mint az eredetinél.

A film erőssége sokkal inkább a hangulatában keresendő, mint a vizuális megoldásaiban. Technikailag egy totálisan középszerű kísértetfilm volt, viszont a hangulati tényezőkkel egész korrektül jártak el. Valahogy végig érezhető egyfajta baljós kisugárzás, és nálam talán csak ez menti meg a filmet attól, hogy a gyengébb kategóriába soroljam.

71 Átok  (2004)

horror | misztikus | thriller

Karen Davis (Sarah Michelle Gellar) ápolóként dolgozik Japánban. Miután kolléganője, Yoko (Yoko Maki) nem jön munkába, neki kell kimennie Emmához (Grace Zabriskie), egy amerikai... több»

0