2020.01.14 14:22 Puncs Olvasottság: 332x
1

Az Ailes botrány

Az utóbbi években egyre többször láttak napvilágot olyan hírek, melyek a nőket ért szexuális zaklatásokról szóltak. A legismertebbek közé tartozik Weinstein, Spacey és Ailes zaklatási sztorija. A Botrány az utóbbi, Roger Ailes, a Fox News hírcsatorna vezetőjének szexuális visszaéléseit mutatja be, pontosabban azt, hogy hogyan bukott ebbe bele.

A film a 2015-ös republikánus elnökjelölti vita környékén kezdődik. Sorra ismerjük meg a szereplőket, közülük először Megan Kelly-t, a Fox News első számú üdvöskéjét, akit Charlize Theron személyesít meg, és aki a többiekkel ellentétben szinte felismerhetetlen a filmben. Majd megismerjük a szexBotrányt kirobbantó Gretchen Carlsont és a feltörekvő, pályakezdő riporter Kaylat is. Előbbit Nicole Kidman, utóbbit pedig Margot Robbie kelti életre.

Az Ailes botrány

A film elég szájbarágósan mutatja be a jobboldali, konzervatív Fox News hírcsatornánál uralkodó hierarchiát, valamint azt, hogy az ott dolgozó nőknek milyen megaláztatáson kell keresztülmenniük, ha a képernyőre szeretnének kerülni. A hangsúly nem a szexuális zaklatáson van, hanem azon, hogy a félelemben tartott nők miképp törik meg a csendet.

Számomra a film több okból is csalódást okozott. Először is azért, mert csak az amerikai közönségre koncentrál. A bő másfél órás játékidő alatt a szereplők gyakran olyan nevekkel és sztorikkal dobálóztak, akikről és amikről a magyar nézőnek fogalma sincs. Többször el is veszítettem a fonalat, mert nem értettem, hogy éppen kire vagy mire célozgatnak. Negatívum még, hogy habár maga a film az érintett nők vívódásait és félelmeit szerette volna érzékeltetni, nem igazán jött össze neki. Talán egyedül a Margot Robbie által megformált Kaylat sajnáltam, aki a film utolsó harmadában össze is roppant.

A feszültség is hiányzott, véleményem szerint az egész mozi sokkal érdekesebb lett volna, ha Megan Kelly helyett Gretchen Carlson került volna a középpontba. Ha ő nincs, és nem robbantja ki a Botrányt, továbbra is mindenki elfordítja a fejét és hallgatásba burkolózik. Carlson sokkal többet kockáztatott, és valószínűleg az ő szemszögéből félelmetesebb is lett volna a történet, hiszen egyedül szállt szembe az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb médiabirodalmának vezetőjével.

Kétségtelen, hogy a film egy fontos témára hívja fel a figyelmet, amit több nézőpontból is igyekszik megközelíteni, ennek ellenére mégis felszínes marad. Az alkotóknak nem sikerült a zaklatott nők által megélt megrázkódtatásokat érzékeltetni. A cselekménye pedig sokszor nehezen követhető a magyar néző számára a sok ismeretlen amerikai politikus és médiaszemélyiség miatt, akikre a szereplők gyakran visszautalnak.

72 Botrány  (2019)

dráma | életrajzi

Az amerikai FOX New hírcsatorna alapítója és egykori vezetője, Roger Ailes (John Lithgow) hajdani műsorvezetője, Gretchen Carlson (Nicole Kidman) úgy döntött, eljött az ideje,... több»

1