2020.01.16 15:07 Kóborló Olvasottság: 419x
3

Az egyik legnagyobb rejtély

Minden olyan elem megtalálható ebben a filmben, ami arra szokott engem késztetni, hogy messziről kerüljem, ezért ezidáig nem is volt szerencsém hozzá. Aztán valamelyik nap az interneten való szörfözgetésem során belebotlottam egy olyan cikkbe, ami a mai nagy megoldatlan rejtélyeket vette górcső alá.

Hallottam már a volt szovjetuniói Gyatlov esetről (igaz, nem annyira részletesen, mint ahogy a cikk taglalta), és azt is tudtam, hogy a Die Hard és a Ciffhanger filmek finn származású rendezője, Renny Harlin még 2012-ben készített belőle filmet is. Mindeddig azért kerültem, mert nem hittem, hogy a Gyatlov esetből ki lehetne hozni egy kimondottan izgalmas, rengeteg misztikummal operáló, kézi kamerás nézőpontú filmet. Nagyobbat nem is tévedhettem volna, mert A Gyatlov-rejtély, avagy a Halálhegy egy igencsak jó misztikus thriller lett.

Az egyik legnagyobb rejtély

A kézi kamerás filmektől azért is tartózkodom, mert túlságosan hatásvadásznak érzem őket. Érezhetően rámennek a készítők az áldokumentális érzetre, ráadásul sok esetben ráaggatják az "igaz történet" jelzőt. Nos, jelen filmünknél mindenfajta negatív előérzetemet szinte azonnal el is söpörték, mert ezt pont, hogy így kellett, hogy elkészítsék. Szerintem nem is nagyon álltak volna jól ennek a történetnek a hagyományos értelemben vett filmes megvalósítások, hisz aki akár csak egy videót is megnéz az alapjául szolgáló különleges esetről, már az is maximálisan beindítja a néző fantáziáját és kíváncsiságát.

Ráadásul egész korrekt módon bánik a valós eseményekkel és az ismert tényekkel. Szóval, amikor egy film elején az "igaz történet alapján" felirat megjelenik, annak a megvalósítását pont így képzelném el. Nagy kár, hogy azért ez elég ritka, bár az is elképzelhető, hogy a története annyira ordít egy jó misztikus thrillerért, hogy kellő odafigyelésre és a rengeteg információ feltárására volt "csupán" szükség ahhoz, hogy a végeredmény ennyire jóra sikeredjen.

Fontos azért megemlíteni azt is, hogy a film története nem az ötvenes években eltűnt Gyatlov expedíciót dolgozza fel, hanem amerikai fiatalok kutató expedícióját, akik rekonstruálni akarták az eseményeket; ezért elég sok a fikció a történetben. Bár azért azt is hozzáteszem, hogy a mai napig elképesztő fikciók látnak napvilágot az eredeti esetről. Vannak köztük olyan vadnak tekinthetők is, mint ahogy a filmváltozatban azt bemutatják.

Tehát a film történetileg csillagos ötös, a kivitelezésbe azért már csúsztak hibák. A számítógépes technikai kivitelezésekben egyáltalán nem annyira erős, de egy ilyen történet mellett azért ez a hiba el is törpül (ráadásul eme trükkök száma teljesen minimális). A szereplők jól hozzák a karaktereket, de a film legnagyobb erénye a helyszín kiválasztása és a titokzatos miliő megteremtése, ami az egész rejtélyt még a mai napig körbelengi.

horror | misztikus | thriller

Az igaz történeten alapuló film Oroszországba repíti nézőit, ahová öt mindenre elszánt amerikai diák indul útnak a múlt rejtélyes haláleseteit kutatni. 1959-ben kilenc... több»

3