2020.02.14 18:16 JcWh Olvasottság: 415x
0

Hollywoodi rejtély a festői Korfu szigetén

Billy Wilder utolsó előtti rendezése és egyben utolsó drámája volt a Fedora, ami gyakorlatilag az 1950-es Alkony sugárút 70-es évekbe való átültetésével és aktualizálásával volt egyenlő.

Érdekes, hogy az Alkony sugárút 1950-ben világszerte nagyot robbant, míg a Fedora 1978-ban csak Európában lett igazán sikeres, az USA-ban megbukott. Hozzá kell tenni, hogy Billy Wilder a filmhez főként német tőkét használt fel, és a főszerepben is egy német színésznő (Marthe Keller) volt, azonban az amerikai színészlegenda William Holden és José Ferrer jelenléte az amerikai bevételeket is kellett volna, hogy biztosítsa.

Hollywoodi rejtély a festői Korfu szigetén

A téma, amely az 50-es években akkora hisztériát okozott, a 70-es években szinte európai művészfilm témává alakult. Pedig a Fedora témája nagyon is aktuális, a rendezés kiváló, a színészek jól alakítanak, a korfui helyszín pedig csodálatos. Marthe Keller egyszerre elbűvölő és drámai a főszerepben, míg William Holden szokásos minőségi alakításával biztosítja a film magas élvezeti értékét.

És olyan színészek is cameoznak, mint Henry Fonda és Michael York. Wilder mintha érezte volna, hogy filmje Amerikában nem fog akkorát robbanni, és egy kis Hollywoodra utaló kritikát is belecsempészett William Holden karakterének beszólásán keresztül, amiben "szakállas kölyköknek" nevezte a rendezők új generációját.

A film történetének felépítése sem mindennapi, az Alkony sugárúttal ellentétben itt a csattanó a film közepén derül ki, és utána flashbackek segítségével fény derül annak pontos hátterére. Azért egy kisebb meglepetést a végére is tartogatott nekünk Wilder.

Érdekes annak fényében is megvizsgálni a filmet, ahogy ma néhány rangidős rendező (Clint Eastwood, Martin Scorsese, Woody Allen) műveire rátekintünk. Többen fáradtnak, idejétmúltnak és újszerűséget nélkülözőknek tartják az említett rendezők alkotásait. Viszont Billy Wilder a Fedorával igazolta azt, hogy egy legendás rendező késői munkája, ha nem is arat akkora sikert a megjelenésének idejében, de évtizedekkel később sokkal többre is értékelhetik azt a filmkedvelők.

68 Fedora  (1978)

dráma | romantikus

Fedora, Hollywood egykor ünnepelt színésznője öngyilkosságot követett el. A temetésen a gyászolók között van Barry Detweiler (William Holden), a valaha sikeres Hollywood-i... több»

0