2020.03.09 17:36 Kóborló Olvasottság: 774x
6

Nagyon rossz álmok jönnek

Wes Craven (1939–2015) rengeteg mindent adott a horrorfilmek szerelmeseinek, de a talán legismertebb karakterét az 1984-ben bemutatott Rémálom az Elm utcában láthattuk, ez pedig Freddy Krueger volt. Nem merném kijelenteni, hogy Craven legjobb filmje a Rémálom széria első felvonása, de az biztos, hogy nálam dobogós helyen végezne.

Ennek a filmnek a megszületése sem volt akadálymentes, hisz Craven már 1981-ben kész forgatókönyvvel rendelkezett, és vagy három éven keresztül próbálta eladni azt valamelyik stúdiónak, de állandóan elutasították. Persze ebben a bizonyos három évben sem tétlenkedett, hisz olyan filmeket rendezett, mint az 1982-es Mocsárlény, vagy az 1984-es Sziklák szeme második része. Végül a New Line Cinema stúdió égisze alatt születhetett meg a Rémálom az Elm utcában című filmje.

Nagyon rossz álmok jönnek

Viszont további problémák is beárnyékolták a film elkészültét. Az egyik ilyen, hogy Cravennek rengeteg mindent kellett finomítania a forgatókönyvén, mert az eredeti elképzelés még ennél is sokkal brutálisabb és véresebb lett volna, ami viszont a kritikusoknak annyira nem nyerte el a tetszését, így számos jelenetet újravettek. A kezdeti költségvetését alaposan megemelték, így a film forgatásának végére több kisebb stúdiónak is be kellett szállnia. Mindezek ellenére a kész film már a nyitó hétvégéjén szinte vissza is termelte a ráfordított költségeket, és a kritikusok körében is sikeres lett.

A film több színésznek is mérföldkő volt a karrierje során. A Freddy-t alakító Robert Englund már ezelőtt a film előtt is ismert színésznek számított, de a korábbi filmes szerepei mégsem hozták meg a nagy áttörést neki, nem úgy, mint itt. Tulajdonképpen ezzel a szerepével azonosítják a filmes karrierjét azóta is. A másik nagy név (bár igaz, itt még egyáltalán nem számított annak) Johnny Depp volt, aki karrierje első szerepét itt alakította. Szerencsére a legtöbb színésztől kimondottan jó alakításokat láthattunk, de a film igazi sztárja maga Freddy volt, ahogy majd a további részeknél is; több mára ismert színész karrierjét indította el ez a kiváló horror széria.

Számomra abból a szempontból kifejezetten élvezetes horrorélmény ez a film, hogy a története és a gonosz karaktere kimondottan egyedire sikeredett. Mindezek mellett pedig a trükkök és sminkek máig elég jók ahhoz, hogy a horror klasszikusai közt emlegessem.

horror

Nancy Thomson (Heather Langenkamp) átlagos kamaszlány, életét azonban váratlanul hátborzongató események sora kavarja fel. Rémálmok kezdik gyötörni, minden éjszaka sikoltozva,... több»

6