2018.02.03 20:12 Artemisia Olvasottság: 502x
5

Megrázóan gyönyörű szerelmi történet

Megrázóan gyönyörű szerelmi történet. Durva témát dolgoz fel; egy fiatal fiú és egy érett nő szenvedélyes viszonyába ágyazva mutatja be egy világháborús bűnös lelkiismeretével való viaskodását. A cselekmény lassú, főleg művész eszközökkel, leginkább a mélyreható karakterábrázolással , festőien megkomponált képi világgal valamint kifinomult komolyzenei aláfestéssel adja át a mondanivalót.A film első negyede nagyon romantikusan ábrázolja a főszereplők találkozását és a közöttük fellobbanó érzelmeket,a szerelem fejlődését, egy párkapcsolat szakaszait. Hannah Schmitz karakterét egyfajta misztikus rejtelmesség lengi körbe, meglehetősen keveset tudunk meg róla és személyiségéről, indítékairól, a koncentrációs táborban végzett munkájához fűződő érzéseiről,véleményéről,előzményeiről,körülményeiről pedig gyakorlatilag semmit nem tudunk, viszont a film második felében nyújtott viselkedése alapján feltehetőleg bűntudat gyötri.

Michael belső érzéseiről és indítékairól is keveset mond el a film, de az évtizedeken átívelő ragaszkodása , a múltat,az első szerelmet felidéző gesztusok, magnóra vett felolvasás, a levelezés, a börtönben tett látogatás és a várható szabadulás utáni törődésre való felkészülése többet mond ezer szónál és ez a film legnagyobb érdeme : szavak, dialógusok helyett hagyja, hogy a szereplők lelkiállapotából olvassuk ki az aktuálus érzéseiket,vagy az azokban bekövetkezett változásokat. A film hitelességét nagyban növelik a zseniális színészi játékok, Kate Winslet látványos átalakulása, szomorú,elkínzott tekintete, melyben ott van rezignált, ugyanakkor némán segitségért üvöltő lélek feledhetetlenné teszi Hannah Schmitz karakterét És Michael szerepében is remekelt mindkét színész, a fiatal David Cross is bámulatosan megállta a helyét Kate Winslet mellett egy ilyen komoly szerepben, és Ralph Finnes is nagyot alakított az idősebb, higgadtabb és megfontoltabb Michael szerepében, aki érett döntéseket hoz, elengedi a múltat és meglátja Hannah Schmitz-ben a gyámolításra szoruló, összezavarodott és kétségbeesett, mégis éetekes embert. a Méltán Oscar-díjas alkotás.

dráma | romantikus

Michael (David Kross), a kamaszfiú hirtelen rosszul lesz az utcán. Segítségére siet egy nála jóval idősebb nő, akinek hálául felolvasni jár. A fiú beleszeret a Hannába (Kate... több»

5