2020.04.07 11:41 Artemisia Olvasottság: <100x
4

Stílus- és korelemek kavalkádja

Szórakoztató film, keverednek benne az egymástól elütő stílus- és korelemek, emiatt eléggé fonák a hangulata, de mégis működik. Az alapvetően fennkölt, drámai művet egy modern amerikai vígjátékba csomagolja, az eszményi, az emberi erkölcs és társadalom nagy kérdésein örökösen töprengő hőst pedig egy tipikus kétbalkezes, örök szingli, idétlen bermudát viselő, postázó alkalmazottal helyettesíti.

Szerintem jót tett a történetnek az új háttérsztori és a jóval könnyedebb hangvétel, tetszettek az új helyzet produkálta poénok, pl. Gulliver a vizeletével oltja el a "hatalmas" tűzvészt. Mai szlengre tanítja a konzervatív liliputiakat, olyan ikonikus történetek hőseivé teszi magát előttük, mint a Star Wars vagy a Titanic.

Stílus- és korelemek kavalkádja

Amit viszont hiányoltam, az az, hogy nem használja ki megfelelően a Gulliver-univerzum nyújtotta lehetőségeket, hanem gyakorlatilag az egész cselekményt Liliputra szűkíti. Pl. a Brobdingnagban tett látogatásra mindössze néhány percet áldoz, az is csak az óriás kislány szobájára, pontosabban a babaházra korlátozódik, és a szökést egy vágással intézi el, pedig rengeteg humoros helyzet adódhatott volna a fordított felállásból az új Gulliverrel.

Nem mutatja be Laputát, pedig szintén remek humorforrás lett volna a kontár tudósok és Gulliver találkozása, esetleg ha Gulliver Liliputhoz hasonlóan forradalmasította volna Laputa tudástárát, életvitelét. A Nyihahákkal való találkozás pedig valószínűleg külön fejezetet érdemelt volna, ha elkészült volna.
De ezt a sok-sok lehetőséget mind kiaknázatlanul hagyták, annak ellenére, hogy a játékidő nagyon rövid, mindössze 84 perc, tehát idő tekintetében nemcsak belefért, hanem indokolt is lett volna, mert így nagyon elkapkodott, hiányos hatást kelt a film. A színészi játékok is megfelelnek a film színvonalának, Jack Black talán még túl is alakítja a szerepét, őrült kaotikus, bolondos fickót varázsol Gulliverből. Jason Segel szokás szerint olyan semmilyen szerepet alakít, de alapvetően aranyosak az apró, szorgos Liliputi polgárok, pl. a pici Emily Blunt és James Corden nagyon cuki:-)

Nem rossz film tehát, de lehetett volna sokkal jobb is. Megérdemelne 4 csillagot, de az elnagyoltsága miatt csak 3 adok neki.

családi | fantasy | kaland | szatíra | vígjáték

Lemuel Gulliver utazási íróként kap megbízást a Bermudákon, de végül Lilliput szigetén köt ki, ahol az apró lakosok fölé magasodik. több»

4