2020.04.19 14:52 Danny99 Olvasottság: 318x
0

A rothadt almából Nagy Almává válás története

A Fülledt utcák visszarepít minket a 70-es, 80-as évek New Yorkjába, de ez nem egy vidám időutazás, hanem a színtiszta, kegyetlen valóságot mutatja be a Deuce-on keresztül, ami egykor a város hírhedt negyede volt. Egy igazi fertő, ahol hódított a prostitúció, a gyilkosságok mindennaposak voltak, mint ahogy a maffiának járó védelmi pénz és a rendőrség kenőpénzei is. Azt itt élő, dolgozó embereken keresztül ismerjük meg az akkori intézményrendszert és a környék szabályait. Ez az a környék, ahol ma többek között a Times Square található, a város szimbóluma és büszkesége.

A szereplőgárda meglehetősen sokszínű, prostituáltakon és striciken kívül a rendőrök, a maffia is képviselteti magát, de van kibukott egyetemista és meleg pultos is. Talán ez a sorozat egyik gyengéje, hiszen a túl sok szereplő miatt egyeseket részeken át elfelejtettünk. A főszerepben James Franco, aki a Martino ikreket alakítja, akik a maffia segítségével váltak jól menő üzletemberekké. A szexmunkások életének változásait Candyn (Maggie Gyllenhaal) keresztül ismerhetjük meg.

A rothadt almából Nagy Almává válás története

Az ikrek jól szimbolizálják azt, hogy mindenkinek két arca volt ebben az időszakban. Aki otthon családapa, napközben bordélyházat vezet, a keménykezű rendőrfőnök titokban a meleg bárokba jár, a legtisztességesebb zsarut is utoléri a korrupció, és a hős anyáról is kiderülhet, hogy felnőtt filmekben szerepel.

A három évad, vagyis 15 év alatt a szereplők felemelkedését és mélybe zuhanását figyelhetjük meg, akik a városnegyed virágzásának a nyertesei voltak, de a csodás élet egy pillanat alatt szertefoszlott. A történet vontatott, lassan bontakoznak ki, a szálak a pilotja konkrétan 80 perces. Az első évad 1971–72-ben játszódik, a Martino család szépen lassan a maffia teljes jogú tagja lesz örökre(?). A stricik aranykora is ekkorra tehető, amikor a pornófilmek még gyerekcipőben jártak, és a vetítésük illegális volt. Az évad végén már egyre inkább kibontakozott ez az ipar, és előrevetítette, hogy a lányok kerítőinek változtatniuk kell a stílusukon.

1977–78-ban játszódó 2. évadban a drog is komolyabb szerepet kap, van olyan szereplő, aki túladagolja magát. A stricik választás elé kerülnek, ugyanis a lányokat elkezdik elszipkázni a bordélyházak, ahol nagyobb védelmet kapnak és jobb körülményeket. Emellett a pornóipar is virágozni kezd, akik szintén jobb fizetést és sztár státuszt biztosítanak. Az inkább a kamera mögé kerülő Candyn kívül Lori Maddisonon (Emily Meade) a reflektorfény, aki egy egyszerű falusi lányból vált prostivá, majd filmcsillaggá. A évad végére végleg felszámolják a klasszikus prostitúciót. A Martino testvérek útja is különvált, Frankie a felnőtt filmek világában és Peep Show-kkal próbált boldogulni, Vincent pedig az éjszakai élet császárává lett a szórakozóhelyével. Az összes tevékenységben egy közös van, a maffia, akik a szórakoztatóipar és a szórakozóhelyek mögött is állnak.

A záróévad a 80-as évek közepén zajlik, pusztít az AIDS, ami a melegbárok felszámolásához, csődjéhez vezet. Paul (Chris Coy) mindkét probléma kárvallottja. Az ő leépülését is végigkövethetjük. A drogok piacán is egyre nagyobb a verseny, megjelennek a különböző silány minőségű kábítószerek, amik újabb konfliktusokat szülnek. Lori volt ennek az állatorvosi lova, aki az évadnyitóban távozott a rehabról, majd süllyedt mélyebbre, mint valaha, és hajszolta magát öngyilkosságba. A Deuce felszámolásával bízzák meg a helyi rendőrséget, aki eddig a haszonélvezője volt a helyzetnek, de most már máshonnan jön a nagy pénz, így természetes igent mondanak az állami, gazdasági nyomásra. Ezen problémák mind a maffián csattannak, ezzel belső konfliktust generálva, ami gyilkosságok sorához vezet.

A sorozat zárásaként Vincent végigsétál a Times Squaren, ahol a Deuce karaktereit látja maga körül. A Fülledt utcákat mindenképpen ajánlom azoknak, akik egy időutazásban vennének részt és megismerkednének a sötét múlttal.

dráma

A James Franco és Maggie Gyllenhaal nevével fémjelzett, az 1970-es évek New Yorkjában játszódó sorozat a pornóipar korai éveiről, legalizálásáról és felemelkedéséről szó,... több»

0