2020.05.06 20:00 Danny99 Olvasottság: 1030x
0

A beépített huligán

A film igaz történeten alapszik. James Bannon, a forgatókönyvíró mielőtt a művészvilágban vált volna ismertté, a 80-as években 5 évig rendőrként dolgozott. Az itteni legnagyobb bevetését dolgozza fel a film, és még részletesebben a 2013-ban kiadott, A beépített huligán című könyve.

A film műfaja meglehetősen vegyes, egyszerre krimi, önéletrajzi film és pszichodráma. A 80-as évek sok mindennek az aranykora, többek között a huliganizmusé is. Anglia, azon belül is London volt ennek a szubkultúrának a melegágya. A 4 beépített zsarun keresztül kapunk 107 percnyi betekintést ebbe a zárt csoportba.

A beépített huligán

A rendőrök a hírhedt Milwall (a filmben Shadwell Town) huligánok közé próbálnak asszimilálódni. A munkájukban elnyomott, semmibe vett kopók igaz barátokra találnak a frusztrált, elnyomott banda tagjaiban. A leginkább beépülő a főszereplő, John (Reece Dinsdale), aki nem elég, hogy az őrsön egy senki, de otthon is a magasabb beosztású rendőr barátnője (Claire Skinner) irányítja. A közeggel szemben a legelutasítóbb természetesen a négyes legmagasabb beosztású tagja, az őrmester (Richard Graham).

A Személyazonosság egyik gyenge pontja, hogy ezt színtisztán a munkásréteg hóbortjaként aposztrofálja, miközben a valóságban az értelmiségiek is bőven képviseltették magukat a bandákban. A rendőri túlkapások bemutatása viszont kiválóan sikerült, a kívülállók számára talán így sikeresen árnyalták a média által mai napig közölt fekete-fehér képet.

Bannon a könyvében leírja, hogy a Lyndával (Saskia Reeves) való viszonya ennyire nem mélyült el, de az összképhez sokat ad hozzá, ezzel szimbolizálva a bandával való egyesülést. A filmnek nem lehet felróni, hogy elhallgatja a Thetcher-kormány felelősségét az ügyben, és fegyverkereskedésről, drogbizniszről hazudozgatnak, ugyanis a film megjelenése után durván 15 évvel derült ki csak, hogy ez igaz történet; körülbelül akkor, amikor a Hillsborough-i tragédia és a hozzá hasonló események ügyét elkezdték felgöngyölíteni.

A mozi során azért van néhány utalás rá, hogy ezek a kormány által gerjesztett, majd a könyvben még tovább megy Bannon, és azt is felveti, hogy kormány által pénzelt csoportok is voltak. Thatcherék ezek időszakos leverésével demonstrálták, hogy Anglia rendet tart a belügyben és a külügyben is a gazdasági válság ellenére.

A cselekményt túlhúzták, mindenképpen akartak adni egy radikális lezárást, de 3 jobb alkalom is lett volna rá. A legjobb az lett volna, ha a feljutásnál zárják, esetleg az őrsön lévő összeomlásnál, vagy végső soron a vallatásnál. A neonáci vonal behozása szerintem óriási öngól volt.

A film autentikusan adja vissza a huliganizmust és ennek az emberi oldalát, de hogyha valakit tényleg érdekel az igazság és a történet részletesebb leírása, örömmel ajánlom A beépített huligánt.

0