2020.05.15 23:00 Anti007 Olvasottság: 1612x
0

Az ép elme álarca, avagy mit rejt a gyilkos agya

Egy olyan valós eseményeken alapuló történetet ismerhetünk meg, ami a huszadik század második felében igazi áttörést hozott a kriminálpszichológiában az FBI-nál. Pontosabban az FBI profilozói csoportjának viselkedéstudomány kutató munkáját érintve.

1977-ben járunk, amikor Holden Ford (Jonathan Groff) ügynök változásra törekszik. Már más idők járnak, más lett a bűnözés, a kriminalisztikában úgynevezett “ismétlő gyilkosok” jelennek meg. Ahhoz, hogy a nyomozás is sikeresebb legyen, már börtönben ülő brutális gyilkosokkal rögzítenek beszélgetéseket kollégájával, Bill Tench (Holt McCallany) ügynökkel. Pontosan azért, hogy az épp folyamatban lévő bűnügyek felderítését is segítsék azzal, hogy a gyilkosok gondolkodásán keresztül szemlélve tekintsék a helyszíneket, áldozatokat, és így közelebb kerüljenek az elkövetők felderítéséhez. Hogy járjunk egy őrült előtt, ha nem tudjuk, hogyan gondolkodik? Később csatlakozik hozzájuk a vonzó pszichológus, Dr. Wendy Carr (Anna Torv) egyetemi székét és párkapcsolatát feladva.

Az ép elme álarca, avagy mit rejt a gyilkos agya

Az interjúalanyok valós személyekről (pszichopata gyilkosokról) vannak megformálva. Ed Kemper, Dennis Rader, Charles Manson és még sok más hírhedt figura. (Sőt, valós beszélgetéseket is feldolgoznak a sorozatban.) Visszatérve a sztorihoz, az idő elteltével az interjúkkal párhuzamosan Holdenék bekapcsolódnak folyamatban lévő nyomozásokba is, ahol tanácsadóként nyújtanak segítséget kisebb egységek számára.

Azért az interjúk mellett megismerhetjük alaposan a karaktereket, az ő magánéleti problémáikba is betekinthetünk, ami a hosszú távollétek, a brutális gyilkosságok részletei felelevenítése és egyéb más dolgok nyomása miatt adódnak. A viselkedés kutató csoport országos hírnévre tesz szert, amely már a második évadot teljesen kitöltően az atlantai gyerekgyilkosságokkal foglalkozik.

A Mindhunter - Mit rejt a gyilkos agyat olyanoknak ajánlanám, akik nem elsősorban a vértől fröcsögő, kuka mögül lövöldözős, tipikus bűnügyi filmeket szeretik, hanem inkább az érdekes párbeszédeket, bírják a részletes kibeszélését brutális gyilkosságoknak, és akiket nem riaszt el a sorozat nyomasztó, hátborzongató természete. Az egész sorozat képekben is inkább sötét, és ez együtt a sztorival lelkileg elég nyomasztó hangulatot ad a filmnek, ennek ellenére engem magához láncolt, lekötötték a figyelmemet a beszélgetések.

Kiválóak a karakterek. Aki mindenképp említésre méltó, az Edmund Kemper-hez megszólalásig hasonlító (Cameron Britton) illetve Ford ügynök (Jonathan Groff), akinek mimikáin tökéletesen látni az érzéseit, főleg olykor a riadt félelmet. A hetvenes évek Amerikájának képi világát kiváló díszletekkel és még hangulatosabb zenékkel teremtik meg a sorozat készítői. Mindenképp meg kell jegyeznem, hogy egyes részeket a Zodiákus rendezője, David Fincher prezentál nekünk, ami mindenképp arra utalt, hogy ez több lesz egy Miami helyszínelős sorozatnál. Sokkal több, és ez be is igazolódott.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a thrillereket vagy a borzongatóbb bűnügyi krimiket. Itt valóban beletekinthetünk abba, mit rejt a gyilkos agya, vagy akár egy ép elme álarca.

dráma | krimi | thriller

Az FBI különleges nyomozóosztálya a legsúlyosabb bűntények feltárására szakosodott. Az ő feladatuk elkapni a sorozatgyilkosokat és az érőszaktevőket. több»

0