2020.08.06 13:24 Fortress Olvasottság: 263x
5

Hiteles akciódráma a Kurszk katasztrófájáról

Belga–luxemburgi filmként került a mozikba tavaly év elején a Kurszk című akció-dráma, és tény, hogy előtte sokan óriási várakozással számoltuk a napokat a bemutatóig. Nemrégiben újra megnéztem (másfél év után), és meglepetésemre ugyanúgy tetszett Thomas Vinterberg rendezése, mint 2019 januárjában. Robert Rodat forgatókönyve az éppen most 20 éve történt katasztrófát dolgozza fel, mégpedig a szerencsétlenül járt orosz tengerészek szemszögéből.

Annak idején, 2000. augusztus 12-én déli 11 óra 28 perckor a Barrents-tengeren hajózó Kurszk robotrepülőgép-hordozó atom-tengeralattjárót ugyanis váratlan robbanások rázták meg. Mint később kiderült: a hajó orrában lévő gyakorló-torpedók robbantak fel. Az akkoriban szinte elsüllyeszthetetlennek tartott, 154 méter hosszú, 18,2 méter széles, 9 méter magas és 16 400 tonna vízkiszorítású hatalmas tengeralattjáró a két robbanást követően a 108 méteres mélységben lévő tengerfenékre süllyedt, és 118 orosz tengerész sírhantjává változott.

Hiteles akciódráma a Kurszk katasztrófájáról

Gennagyij Liacsin kapitány rögtön maghalt, viszont Dimitrij Kolesznyikov hadnagy (akit a filmben Matthias Schoenaerts alakít) maga köré gyűjtötte a robbanások túlélőit, és a tengeralattjáró farokrészébe húzódott, a 9-es rekeszbe. A 23 katona itt néhány napig még élt – és életjelet adott magáról, kalapácsjelzésekkel –, miközben mindannyian a kimentésüket várták.

A film jól visszaadja a maroknyi katona kétségbeesését, amit viccmeséléssel próbálnak leplezni. A forgatókönyv külön hangsúlyt fektet az ügy eltussolási szándékára, hiszen bemutatja az orosz hadvezetőség azon mesterkedését, ahogyan az egész katasztrófát bagatelizálni próbálja. Húzzák az időt, miközben nem veszik tudomásul, hogy nyugati segítség nélkül nem fogják tudni megoldani a kimentést. Márpedig a nyugati hatalmaktól nem akarnak elfogadni semmit, mert tartanak attól, hogy így a rivális NATO országok (angolok, amerikaiak) megtudnak valamit a titkos Kurszk-fejlesztésekről.

A filmben az idén márciusban elhunyt Max von Sydow személyesíti meg azt az orosz tengernagyot, aki a putyini vezetés szimbólumaként akadályozza a mentést (a magasabb államérdekek mögé bújva). A film egyik legjobb pillanata, mikor a Kurszkban elhunytak temetésén a meghalt tengerészek fiai elutasítják a tengernagy kézfogását, ezzel értésére adva megvetésüket, amiért sorsukra hagyta rokonaikat.

Colin Firth játéka is minden elismerést megérdemel a NATO segítőkész admirálisának szerepében, mint ahogyan a tengerész feleség karakterét megformáló, gyönyörű Léa Seydoux (James Bond girl) is kitesz magáért. Seydoux kisasszonynak ezúttal nem dögös végzet asszonyát kell alakítania, hanem egy férjéért (Matthias Schoenaerts) aggódó átlag háziasszonyt. Meglepően jól oldotta meg a feladatot.

Mindent egybevéve a Kurszk ugyan nem egy akciódús alkotás (ilyen téren nem ér a Das Boot vagy az U-571 nyomába, melyek háborús időkben játszódva alapból mozgalmasabbak), mégis érdekes az alaptörténete, mert egy olyan eseményt dolgoz fel, melyet azóta is rengeteg rejtély övez. Tegyük hozzá: ha a forgatókönyv és rendezés nem a talányokra fókuszál, hanem az események emberi oldalára, és egyértelműen leteszi a voksát amellett, hogy a Kurszk torpedóhibák miatt robbant fel. Értékelésem: 70-75%, ajánlom a haditengerészet iránt rajongóknak, az emberi drámákra, katasztrófákra fogékony filmkedvelőknek és mindazoknak, akik még emlékeznek a 20 évvel ezelőtti tragédiára, melyről többet is megtudnának.

77 Kurszk  (2018)

akció | dráma | thriller | történelmi

A valós eseményeken alapuló film a K-141 Kursk tengerealattjáró katasztrófájának igaz történetét meséli el. Miközben a legénység a túlélésért küzd, a családjaik... több»

5