2020.08.17 12:07 Harper Olvasottság: 626x
3

Lassú, de véres drogharc Villeneuve módra

Denis Villeneuve 2015-ös akció-thrillere a mexikói drogbandák elleni harcról szól, sajátosan realisztikus megközelítésben bemutatva az USA–Mexikó határon folyó élet-halál küzdelmet.

A történet középpontjában három ember áll: az egyik a csinos Kate Macer (Emily Blunt), a bátor FBI ügynök, a másik Matt (Josh Brolin), a dörzsölt CIA vezető, a harmadik pedig maga a sicario (bérgyilkos), Alejandro (Benicio del Toro), aki mexikói létére mégis az amerikaiaknak dolgozik. A lényeg: Matt és Alejandro bármire képesek a Sonora kartell ellen, egyikük elvakultsága okán, másikuk pedig (Alejandro) személyes bosszúvágya miatt. Céljuk eléréséért, azaz a kartell kiiktatásáért bármire képesek.

Lassú, de véres drogharc Villeneuve módra

Civileket veszélyeztetnek nyílt utcai lövöldözésekben, durva eszközökkel vallatnak bárkit, aki tud valamit a kartellről, és szinte háborús bevetéseket indítanak a határ mindkét oldalán. Mivel azonban a CIA elvileg nem dolgozhat az USA belterületén (csak külföldön tevékenykedhet), szükségük van egy feddhetetlen FBI ügynökre, aki jelenlétével törvényessé teheti akcióikat. Ez a báb lesz Kate, akinek csak ott kell lennie mindenhol, hogy legálisnak tűnjenek a CIA bevetések. A nő azonban megérzi, hogy valami nem stimmel, és idővel szóvá is teszi, de hasztalanul.

A kritikai észrevételeim a következők: Kate (Emily Blunt) a józan tisztánlátást képviseli a történetben, csak épp sajnos a karaktere nincs kellően kialakítva. A figura nem bizonyít a nézők számára, csak az örökös „nyafogása”, nemtetszése jön át, de emögött nincs tisztelni való teljesítmény. Idegesítő, ahogyan pár szavas mormogásaiban és jelentőségteljes pillantásaiban folyton ítélkezik, miközben semmit sem tesz. A másik kritikám, hogy a film tempója indokolatlanul lassú (ami mondjuk eleve nagyon jellemző Villeneuve filmjeire); itt ebben a történetben ez sokszor zavaró.

Nézzük a pozitívumokat! Nagyot alakít szerintem a rámenősen laza CIA ügynök szerepében Josh Brolin. Ő a film legjobbja. Tetszetősek a sivatagi felvételek is, és érdekes, ahogyan bepillantást nyerünk a mexikói határon dolgozó kormányszervek, katonák, rendőrök és ügynökök akcióiba.

Értékelésem: 70%. Részletesen nézve: alapsztori: 75%, rendezés: 65%, színészet: 60%, látvány: 75%. Ajánlom a lassú tempójú akciófilmek kedvelőnek, a Josh Brolin fanoknak és az amerikai–mexikói drogháborúra kíváncsiaknak. IMDb értékelés (2020.08.17-én 12:15-kor): 7,6 pont (359 ezer szavazat alapján), Rotten Tomatoes értékelés: 92% (ami azért jelentős túlértékelés szerintem)

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

A Sicario - A bérgyilkos című krimi főhőse egy fiatal és ambiciózus FBI ügynök, az emberrablási ügyekre specializálódott Kate Macer (Emily Blunt). Egy nyomozás során falba... több»

3