2020.08.18 13:55 Fortress Olvasottság: <100x
6

Közepes színvonalú háborús film: 1917

Nagy történelemrajongó vagyok (mi több, ez a hivatásom is) így óriási várakozással tekintettem Sam Mendes 1917 című első világháborús filmjére. Ám sajnos ugyanúgy csalódtam benne, mint a Dunkirk -ben, Christopher Nolan hangeffektekkel megpakolt történelmi drámájában. A negatív érzések fő oka az 1917 esetében üresség volt (vagy nevezzük tartalmiatlanságnak) és az össze-vissza csapongó történelmietlenség. Ami az ürességet illeti: a film nem tart sehová: egy nagy offenzíva áll ugyan a cselekmény középpontjában és egy fontos üzenetet magával hordozó futárpáros George MacKay és Dean-Charles Chapman alakításában, mégis valahogy nem érzékelhető semmiféle katartikus ív a forgatókönyvben.

Az egész sztori elmondható három mondatban, nincs "fűszer", nincs levonható tanulság, nincs elgondolkodtató mondanivaló vagy bennünk maradó filmélmény, melyre később is szívesen visszaemlékeznénk és amely a film újbóli megnézésére sarkallna bennünket. Vannak azért persze pozitívumok is, például, ahogyan az első világháború egyik frontszakaszát megcsinálták, a szögesdrótokkal, lövészárok rendszerekkel, hullákkal és történethűen összeválogatott fegyverekkel, egyenruhákkal. Tetszetős tehát a látvány, de nagyon nélkülözi a valódi harcot. Nincsenek ugyanis átélhető harci jelenetek, nagy rohamok (a film legvégén bevágott két perces jelenetet leszámítva) és nincs lövészárok harc sem.

Közepes színvonalú háborús film: 1917

A szintén első világháborús "Nyugaton a helyzet változatlan" köröket ver ezen a téren az 1917-re. Ami a szereplőket illeti: George MacKay -t elismerés illeti, egyértelműen jól játszik végig a filmben. Viszont egy Benedict Cumberbatch -et "elpazarolni" mellékszereplői karakterre, nagy hiba. (De ez igaz Colin Firth -re is, aki szintén pár percet kap mindössze, pedig kiváló színésztehetség.) Összességében az 1917 egy egy nagy elszalasztott lehetőség a szememben, jó néhány történelmi hibával (például az 1917-es fronthelyzetet illetően). Mégis lehet profitálni a megtekintéséből, mert valamicskét képes visszaadni az első világháborús nyugati frontvonalak hangulatából. Értékelésem: 60%, ami részletezve a 4 legfőbb szempont szerint így néz ki: alapsztori (forgatókönyv): 55%, rendezés: 60%, színészek: 60%, látványvilág: 70%.

81 1917  (2019)

dráma | háborús | kísérleti film

Az első világháborúban harcoló két brit katona életveszélyes megbízatást kap, egy üzenetet kell eljuttatniuk társaiknak, ehhez azonban át kell törniük a német frontvonalat.... több»

6