2020.08.21 12:49 Recensor Olvasottság: 270x
5

Izgalmas, hegymászós, emberrablós akciófilm

Itt, a Mafab-on keltette fel érdeklődésemet ez az angol akciófilm, melynek leírását és különlegesnek tűnő alaptörténetét előzetesen elolvasva döntöttem el, hogy mindenképp megnézem. Nem bántam meg, a Hajszálon az életed ugyan nem az évszázad filmje, ám körömlerágós 99 percet szerzett számomra.

A cselekmény spoiler mentesen, tömören: adott három csoport, egy fiatal amerikaiakból álló hegymászó csapat, egy emberrablókból álló banda és egy eltűnt lányt kereső, jó pénzen felbérelt team. A helyszín Skócia, napjainkban. A három társaság a film közepén találkozik, amikor érdekeik keresztezik egymást. Történik ugyanis, hogy a skóciai hegyekben bóklászó, hegyfalak meghódítására készülő csoport, akiket Rob (Alec Newman) vezet barátnője, Alison (Melissa George) segítségével, egy veremre bukkan, melyben egy kislányt talál. A gyermek kap ugyan levegőt (egy levezetett csövön keresztül), és vizet is hagytak számára, ám élelme egyáltalán nincs, így minden arra utal, hogy 1-2 hétnél tovább nem maradhatna életben. De a hegymászók megmentik és magukkal viszik.

Izgalmas, hegymászós, emberrablós akciófilm

Itt jön képbe a második csapat, akik a kislányt a veremben hagyták elrablása után, hogy váltságdíjat követeljenek érte a szüleitől. Mikor rájönnek, hogy a gyereket a hegymászók kiszabadították, vadászni kezdenek rájuk, sorra megölve őket. Ketten azonban megússzák és leérnek a faluba, rendőri segítségben bízva.

Ekkor bukkan fel a harmadik csoport, akiket a kislány apja bérelt fel, aki mellesleg nem akárki: egy szerb háborús bűnös és bandavezér. Megkezdődik a „játszma” a kislányért. Az izgalom az egész film alatt magas fordulatszámon pörög: eleinte a hegymászókért aggódunk, majd leginkább Alisonért szurkolunk, aki mindenképp meg akarja menteni Annát (a kislányt).

Nézzük a negatívumokat! A film első fele színvonalas akciókat hoz, ám a második részben sajnos sok a hatásvadászat. Például a skót faluban, ahol épp valamiféle ünnepi felvonulás zajlik (álarcosokkal). Itt a rendező, Julian Gilbey elveti a sulykot, túl sokkolóra akarja venni a hangulatot, és az álarcosokat, illetve a tűzijátékot „összefilmezi” a hajszával, ami részint idegesítő, részint felesleges hatásvadászat érzetét kelti a nézőben. Szintén negatívum, hogy Alison, aki a film első részében bizonyítja kivételes hegymászó tudását, a végén meg sem próbál kimenekülni egy emeleti ház ablakából.

Pozitívumokból azonban sokkal több van. Tetszetősek a helyszínek (a skóciai hegyek filmezése), jók a hegymászós jelenetek, és izgalmas az is, ahogyan a lövöldözős hajszát megcsinálták. Ami az egyes alakításokat illeti, Melissa George emelhető ki, illetve a Mission Impossible ötödik részének főgonoszát alakító Sean Harris (aki itt is a rosszak táborát erősíti).

A Hajszálon az életed kikapcsol 99 percre, és biztosan nem unatkozol rajta. Angolok készítették, bizonyítva, hogy a britek nem csak James Bond műfajban tudnak jó akciófilmeket csinálni. Értékelésem: erős 80% (mely az IMDb értékelését megelőzi, ott ugyanis 6,2 pontot kapott eddig, de annál biztosan többet ér). Részletezve: alapsztori: 85%, rendezés: 75%, színészet: 70%, látvány: 85%.

kaland | krimi | thriller

Egy öttagú hegymászócsoport egy elhagyatott skót hegységen mászik, amikor szörnyű felfedezést tesznek: egy fiatal lányt találnak egy kis üregben, aki csupán egy vékony... több»

5