2020.09.01 09:02 Artemisia Olvasottság: 268x
8

Láss gyermeki szemmel!

Clive Staples Lewis neve csak keveseknek csengett ismerősen hazánkban, egészen 2005-ig, amikor is országosan és világszinten is ismertté tette őt a Disney Narnia króniái adaptációja. Az író ezzel elfoglalhatta az őt megillető helyet a fantasy eposzok nagyjainak sorában legjobb barátja és írótársa, J.R.R. Tolkien mellett.

7 részes regényfolyama során a mesebeli Narnia csodálatos királysága elevenedik meg a olvasó/néző előtt. Amikor első ízben bekapcsolódunk az egyébként magával ragadó történetbe, Narnia történelmének éppen válságos időszakát éli. A gonosz Fehér Boszorkány uralma alatt rabságban és félelemben senyved Narnia népe, és csak a legendás jóslat által megjövendölt megváltók eljövetelében reménykedhetnek. Eközben a mi világunkban – mintegy párhuzamban Narniával – szintén történelmi fordulópontnál járunk, a II.világháború krízise fenyegeti az emberiséget. London bombázása elkezdődött, ezért édesanyjuk egy vidéki rokon ódon birtokára menekíti a Pevenise testvéreket. A gyerekek Narnia drámájáról mit sem sejtve bújócskázással múlatják az időt, amikor a legfiatalabb testvér, a kis Lucy egy hatalmas, ősöreg ruhásszekrényben búvóhely helyett valami egészen mást talál : egy komplett világot, ugyanis a szekrény egy átjátó Narniába. Rövidesen mind a 4 testvér Narniában találja magát, és kiderül, hogy ők a várva várt felszabadítók, és rájuk hárul a feladat, hogy megtörjék a Fehér Boszorkány uralmát.

Láss gyermeki szemmel!

Egyszerű, gyermekien tiszta és csodálatosan meseszerű. Ezekkel a szavakkal lehetne a legtalálóbban jellemezni a filmet. Narnia világa és az azt benépesítő lények a legapróbb részletekig kidolgozattak és hitelesek, mégis inkább a mesék hangulatához áll közelebb, sem mint a fantasyhoz. A Jó és Rossz párharcát mutatja be, a jók és rosszak között éles határ húzódik. A Fehér Boszorkány és csatlósa menthetetlenül gonoszak, romlottak, mégis karakteres gonosz erőt képviselnek.

Narnia jogos királya, Aslan a jó és az önfeláldozó szeretet megtestesítője. A mélyen vallásos Lewis nem titkolt szándéka volt, hogy a kereszténység elemeit felhasználva alkosson fantasy regét. A bölcs és melegszívű Aslan pedig egyértelműen isteni szimbólum. Narnia többi lakójáról is elmondható, hogy a fizikai korlátaikon is túllépve bátrak, önfeláldozók és hűségesek. Köztes karakter nem is igazán jelenik meg, egyedül a lázadó Edmund az, akit a gonosz boszorkánynak sikerül rövid időre átcsábítania a sötét oldalra, de különösebb lelki tusa nélkül visszatalál a jó oldalra, mintegy a tékozló fiú bibliai allegóriájaként.

Narnia világában a szeretet a legfőbb erő, a Pevenise testvérek feladata, hogy helyrebillentsék a világ egyensúlyát. A végső győzelmet Aslan áldozata hozza el, de mivel Narniában a szeretet uralkodik, nem lehet állandó a rossz, ezért Aslan áldozatának is csak addig van jelentősége, amíg kész azt meghozni a barátaiért. Amint győzedelmeskedik a Jó, Aslan visszatér, ami szintén keresztény, messiási motívum.

Bár a történet célközönsége elsősorban a gyermekek, felnőttek számára is abszolút maradandó és nagyon megható alkotás. Sok kritika felrótta a filmnek, hogy érezhető rajta az eddig csak rajzfilmeket direktáló Adrew Adamson rendezői tapasztalatlansága, és hogy nem adott újat a fantasy műfajának, mert már sok hasonló művet láttunk. Való igaz, néhány rendezési hiba valóban felfedezhető a filmben, és valóban nem ez az egyetlen mű, aminek az a mondanivalója, hogy a szeretet legyőzi a gonoszságot. De ezek nem vesznek el semmit az élményből és a mondanivalóból.

A film gyermeki szemmel hivatott bemutatni a jó és a rossz küzdelmét, ezért akkor ragad meg igazán a történet, ha gyermeki szemmel nézzük. Erre az alkotásra tökéletesen igaz, ami a Kis hercegben elhangzott : "Igazán jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, a szemnek láthatatlan." Ha a szívünkkel "nézzük", akkor előttünk is egy végtelen, színes világ tárul fel, ahogy a történet szerint a gyerekek előtt is.

családi | fantasy | kaland

1940-ben a németek bombázták Londont. Sok család a gyermekeit vidékre küldte, hogy ne essen bajuk. Peter, Susan, Edmund és a kicsi Lucy is kénytelenek elhagyni otthonukat a háború... több»

8