2020.09.08 11:22 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Gyatra és felejthető folytatások: Pumpkinhead 2. - A végső bosszú

Az 1988-ban elkészített Pumpkinhead - A bosszú démona egy közepes költségvetésű horrorfilm volt, ami egyben Stan Winston (1946–2008) maszk- és trükkmester első rendezői bemutatkozása is volt. A filmről nem lehet kijelenteni, hogy nagyot ment volna a mozipénztáraknál, hisz a 3,5 milliós becsült költségvetését igaz, visszahozta a maga 4,5 milliós bevételével, de sikertörténetnek nem nevezhetjük. Mégis idővel kialakult egy elég nagy rajongótábora, ez elsősorban a videokazettás megjelenése utánra datálható.

A nézők kimondottan kedvelték a tökfejszörny ábrázolását és a film sötét hangulatát, és mindehhez még társult a film főszerepét alakító Lance Henriksen játéka is. A rajongóknak öt évet kellett várniuk, hogy visszatérjen Pumkinhead. 1993-ban elkészítették a második részét a filmnek, ami jóval szerényebb költségvetése miatt egyből csak videokazettán jelent meg. Majd egy igencsak hosszúra nyúlt szünet után, 2007-ben és 2008-ban legyártották a harmadik és ezidáig az utolsó negyedik részét is a szériának, amik szintén nem kerültek mozis bemutatásra.

Gyatra és felejthető folytatások: Pumpkinhead 2. - A végső bosszú

Valahol megértem a folytatás elkészültének az okait, hisz bőven volt potenciál a szörnyben és a háttértörténetében, csak ezeknek a kivitelezésébe csúszott hiba. Ezzel elsősorban a film forgatókönyvéért felelős Constantine és Ivan Chachornia páros okolható. Hisz volt egy ötletük a folytatással kapcsolatban, miszerint az első rész boszorkányának a kapcsolatát akarták bemutatni Pumpkinheaddel, és ez eddig rendben is volt, hisz bőven adhatott ez a téma beszédtémát az első rész megnézése után. Sajnos viszont a film forgatókönyve maradt mindvégig egy jó ötlet színvonalán, hisz a kész forgatókönyv elképesztő butaságokat, logikátlan cselekedetek egész tárházát vonultatja fel, és nagyon gyengére megírt karaktereket tartalmazott. Mindezek végül azt eredményezték, hogy egy kimondottan nehezen befogadható és minősíthető folytatást kapunk a második résszel.

A film rengeteg negatívuma sajnos elég alaposan kihatott a hangulatára is, hisz igaz, hogy ez a rész is elég sötét hangvételű lett, de hogy a félelmetestől igencsak messze volt, az is biztos. Tulajdonképpen csak két dolgot mernék kiemelni ebből a filmből. Az egyik, hogy a démonunk kinézetén annyira nem rontottak sokat, tehát még mindig hatásos és félelmetes szörnynek nevezném, a másik pedig, hogy az első részhez képest jóval véresebb és keményebb lett a végeredmény.

Egyfajta kihagyott ziccernek érzem a Pumpkinhead második felvonását, hisz lehetett volna ebből egy sokkal, de sokkal jobb filmet is készíteni, csak valahogy hiányzott az a szakértelem belőle, ami az első részénél sok esetben megvolt. Idehaza valamikor a 90-es évek során láthatta a néző tévéfilmként.

fantasy | horror | thriller

1958-ban Ferren Woods kisvárosban egy csapat gyerek megöl egy rokkant srácot, Tommyt. A helyi varázslónő, aki gondját viselte, eltemeti, és gondozza sírját, ám semmit sem tesz,... több»

1