Kóborló   2020.09.23 20:09

Véres családi történet

A 80-as évek rengeteg slasher horrorfilmet termelt, voltak jók és rosszak egyaránt, és voltak, amik az idő múlásával klasszikusokká váltak. Nos, jelen filmünk nem tartozott a jobb slasherek közé, de még a közepes színvonalt sem képes elérni. Valamikor régen már halottam erről a filmről, viszont arra már nem emlékeztem, hogy jót vagy rosszat, így, hogy ezt kiderítsem, rászántam másfél órát. Alapjába véve szeretem a horror műfaján belül a slashereket. A legtöbbjük nem igényel hatalmas fordulatokkal teli forgatókönyvet, hanem kimondottan az egyszerűségre és a hangulatra építkezik. Nos, ezt az alapelvet próbálta volna követni jelen filmünk is, de elég pocsék módon tette mindezt.

Nem könnyű erről a filmről spoiler-mentesen írni, hisz tulajdonképpen, ha fel akarnánk sorolni azokat a hibákat, amit már az első perceiben láthatunk, máris fontos részleteket árulnánk el a cselekményből, ezért inkább csak annyit írnék, hogy már maga a fő cselekményszál eléggé sántít, és pokolian erőltetettnek érződik. Mondhatnánk erre azt, hogy ettől még lehetne egy közepes minőségű slasher is, de sajnos nem tudom ezt kijelenteni, mert, mint írtam, a film mozgatórúgója áll a leggyengébb lábakon, és akkor itt még csak az elejéről beszélünk. Merthogy nemcsak ebben teljesít rosszul, de szinte minden más téren is.

Elég, ha a színészeket említjük. Szinte az összes színésznek ez volt az első szerepe, és kimondottan sokuknak egyben az utolsó is 1983 óta. Bár mondhatnánk azt is, hogy még ezen is át lehetne lendülni, hisz a legtöbb slasher horrorfilmnél a karakterek nay részéből áldozat válik, de itt sok esetben annyira idegesítőre és ostobára sikeredett megírni a kezdő színészek karaktereit, hogy azzal csak egy újabb lyukat fúrtak a készítők a már igencsak szépen süllyedő filmjükbe. A legjobb szó a karakterek cselekedetire, hogy nagyon életidegenek voltak rengeteg helyzetben, és ezzel már alaposan ki is véreztették az egyik utolsó lehetőségét a filmnek, méghozzá, hogy izgalmassá tudjon válni.

Szerencsére legalább egy dolgot meglehet említeni a film rövidke és épp hogy elfogadható tartományán belül. Méghozzá, hogy aránylag egész véres lett, és sok esetben nem is finomkodnak benne, ráadásul annyira nem is néznek ki ezen jelenetek rosszul, bár azért kicsivel több kreativitást belevihettek volna. Láttam már rosszabb slashert is ennél, és talán csak emiatt nem pontozom annyira le a kész filmet.