2020.11.23 10:44 rainman Olvasottság: 501x
2

A háború embertelensége

A film egy 1969-es újságcikk (majd egy abból íródott könyv) alapján készült, valós alapokkal rendelkező alkotás. Az újonc Eriksson közlegény (Michael J. Fox) még csak három hete van Vietnamban, mikor egy bevetésen a szakaszát támadás éri. A tűzharcban Eriksson kelepcébe kerül, ám a szakasz őrmestere, Meserve (Sean Penn) megmenti őt. Eriksson bajtársai mind harcedzett katonák, akik fásultan, rezignáltan, közönnyel viseltetnek a háború iránt. A Vietnamban eltöltött idő hatására kiégtek, szinte elembertelenedtek a háború poklában.

Így várják a következő őrjáratot, ahol Meserve vezetésével elrabolnak a falujából egy vietnami lányt, hogy az őrjárat alatt „jobb legyen a morál”. Egyedül Eriksson tiltakozik ez ellen, ezzel magára haragítva bajtársait, ám végül a társai megerőszakolják a lányt. A bevetésről visszatérve jelentést tesz a feletteseinek, akik elhajtják, szinte megfenyegetik, mondván, háború van, hallgasson az esetről, senki nem fog törődni vele, ezzel csak a rendszert fúrja, és csak magára hoz vele bajt. Végül beletörődve, részegen egy tábori lelkésznek meséli el a történetet, akinek köszönhetően felfigyelnek az ügyre.

A háború embertelensége

Szerintem ez egy remek film. Brian De Palma kevésbé ismert, kevésbé sikeres filmjei közt tartják számon, és legalább annyira dráma, mint háborús film. Szépen illeszkedik az Apokalipszis most, a Szakasz és társai mellé, amik nem patetikus hősöket felvonultató propagandafilmek, hanem a háború sötét, emberi oldalát bemutató, és az amerikai beavatkozást bíráló alkotások. Ahol nem minden fekete és fehér, és amikben a vietnami embereket ugyanúgy embereknek tekintették, mint az amerikai katonákat, hisz utóbbiak sem voltak egyértelműen hősök. A háború mindig áldozatokkal jár, és mindkét oldal kitermelte a saját hősei mellett a saját szörnyetegeit.

A film számomra igazi meglepetése Michael J. Fox főszerepe, aki ez idő tájt a Családi kötelékek c. sorozat és a Vissza a jövőbe c. kasszasikerben játszott vígjátéki szerepet. Meglepő választás volt felkérni erre a szerepre, de nem vallott szégyent, jól hozta a vívódó, gyötrődő és tehetetlen katonát, aki képes volt összetűzésbe kerülni bajtársaival, és képes volt a rendszer ellen fellépni, hogy kiálljon az igazságosság, az értelmetlen öldöklés ellen. De még nagyobb meglepetés volt Sean Penn, aki még Foxtól is nagyobbat játszik a kegyetlen, érzéketlen, karizmatikus őrmester szerepében; igazából minden szereplőnek megvolt a maga jól meghatározott karaktere.

Brian De Palma remek munkát végzett, a helyszínek gyönyörűek, a beállítások remekek, nagyszerű az operatőri munka. A lassítások, képsorok hihetetlenül hatásosak, ezt nagyon érti De Palma, jól tudja, aki látta a Sebhelyesarcút. A film zeneszerzője Ennio Morricone volt, akinek ez egy kevésbé jól sikerült alkotása. Legalábbis a filmet nem túl jól szolgálja ki az aláfestés. Sajnálatos, hogy ennyire periférián kívülre esett ez a film, nagyobb figyelmet érdemelne.

dráma | háborús | krimi

A vietnami háború idején öt amerikai katona indul járőrbe. Négy harcedzett, sokat, sőt túl sokat tapasztalt veteránhoz egy frissen bevonult gyalogos csatlakozik. Még sejtelme... több»

2