2020.12.21 17:06 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 1070x
1

Öltözzünk melegen!

Az egyik legjobb Stephen King forgatókönyv, amit filmre vittek, hiszen regény nem készült belőle, nem nagy költségvetésből, de mégis annyira jól sikerült, hogy mindenképpen le kell jegyeznem róla pár sort. Beszélgessünk a filmről kicsit!

Adva van egy sziget, Little Tall Island, ahol egy összetartó és összeszokott közösség él már régóta. Mindenki ismer mindenkit a boltostól kezdve a polgármesterig. A film eleje lassan indul, hiszen jön a rossz idő, közeleg a vihar, ami ugye egy szigeten sokkal rosszabb, mint a szárazföldön. Itt lép a képbe a semmiből a magát Andre Linoge-nak nevező férfi, és a legelső cselekedete, hogy a sétapálcájával agyonveri a sziget egyik tiszteletre méltó hölgy tagját. Majd szépen bevárja a tett helyszínén a rendőröket és az önkénteseket, akik beszállítják a rendőrségi fogdába, ahol szép csendben leül a sarokba.

Öltözzünk melegen!

Anderson, a sziget önkéntes rendőre furcsállja is, hogy Linoge túl sokat tud a lakókról. "Adjátok meg, amit kérek, és elmegyek!" Folyamatosan ezt ismételgeti. Hamarosan a vihar teljes erővel tombolni kezd, és a szigetlakók lassan rájönnek, hogy nem is igazán ettől kell tartaniuk, hanem a mesterien manipuláló Linege-tól, aki szép fokozatosan egymás ellen fordítja az embereket valami sötét elmetrükkel. Itt azért nekem a Hasznos Holmik Gaunt mestere ugrik be, aki ugyanilyen fantasztikus manipulátor volt. A lakók szép lassan elkezdik leölni egymást, vélt vagy valós sérelmeket felhozva. Próbálnak segítséget kérni a szárazföldről, de ilyen viharban ez lehetetlen, és persze nem is sikerül. Lassan mindenki megérti Linoge mondatát: "Adjátok meg, amit kérek, és elmegyek!"

A többit aki megnézi... Érdemes. A King által használt elemek ugyanazok a megszokottak, de itt nem a vér mennyisége és a hentelés miatt vagyunk feszültek, hanem az atmoszféra miatt, ami zseniális. Colm Feore valahogy tényleg félelmetes, szerintem a legjobb King főgonosz. Timothy Dale, aki a másik főszereplő, és egyben narrálja is a filmet, szintén kiemelkedő, akin Linoge agyturkászása nem hat, hiszen a bűnei nem annyira hatalmasak.

Emberi viszonyok, érzelmek, érzések. Mit teszünk a szeretteinkért, magunkért? Óriási érzelmi hullámvasúton ülünk, de azért kijönnek a hibák is. Sok szereplőről nagyon felszínes információkat kapunk, és maradnak elvarratlan szálak, például én a gyermekekről, és persze Linoge-ról is több információt vártam volna. Olyan érzésem volt, mintha elfogyott volna a végére a szufla egy kicsit, és jött az olló. Persze azért egy nagyon jó kis pszicho-horror, amit érdemes végignézni. Kerítsetek rá körülbelül négy óra hosszát, és hajrá! Tényleg megéri.

dráma | fantasy | horror | thriller

Egy álmos észak-amerikai kisváros lakóit a század legnagyobb vihara elvágja a külvilágtól. A hó lassan mindent beborít és lassan rettegés kerít mindenkit a hatalmába. A... több»

1