2021.01.09 22:25 Filmbarbár Olvasottság: 308x
2

A fellendülés korszaka

A magyar főváros fejlődésének máig is (talán) legtermékenyebb időszakát, az 1867 utáni fél évszázad történetét mutatja be a dokumentumfilm. Ez a sokszor botrányoktól, panamáktól sem mentes 50 év a modern európai fővárosok sorába emelte Budapestet, nyüzsgő metropolisszá téve azt.

A film nemcsak az épületeket (hidakat, középületeket, pályaudvarokat stb.) mutatja be, hanem rávilágít a háttérben rejlő eszmékre, a modernizáló szándékok mibenlétére is, és felvillantja a város közlekedésében, struktúrájában, városképében, társadalmában bekövetkezett változásokat is. Rengeteg (nagyjából) korabeli filmfelvétellel, fotóval, rajzzal, festménnyel illusztrálták az alkotók ezt a történetet, így nemcsak adatokban rendkívül gazdag a film, hanem látványos is.

A fellendülés korszaka

Nagy erénye, hogy az eseményeket a maguk komplexitásában vizsgálja, s a létrejött építményeket nemcsak tárgyakként értelmezi, hanem azt is megmutatja, miért volt szükség a korabeli Pest-Buda (majd Budapest) jelentős mértékű modernizálására és átépítésére, milyen politikai, gazdasági, közlekedési stb. igények követelték meg mindezt, és hogy ez a struktúra hogyan határozza meg mind a mai napig a város látképét, közlekedését, társadalmát.

A film címe bár igazságot tartalmaz – hiszen a főváros ekkoriban tényleg békés időszakát élte –, picit talán mégis egyfajta nosztalgikus reminiszcenciát kelt a nézőben, átvéve az első világháborút követő időszaktól kezdve oly gyakran hangoztatott "boldog békeidők" idealizált múltértelmezését. Pedig, ha valaki mélyebben belepillant ebbe a korszakba, rengeteg társadalmi, politikai stb. konfliktussal szembesülhet, viszont az is kétségtelen, hogy a dualizmus Magyarország és Budapest számára régen várt fellendülést hozott.

De a cím legyen a legkisebb probléma, összességében véve nagyon jó, végig élvezetes, informatív, látványos dokumentumfilmről beszélhetünk, amelyet nyugodt szívvel tudok ajánlani mindenkinek, aki érdeklődik Budapest múltja, építészete, közlekedéstörténete iránt! Én szívesem néztem volna még tovább is, akár részletesebben is bemutatva az egyes fontosabb építményeket.

dokumentum

Ha külföldről jött barátainknak mutatjuk Budapestet és legszebb épületeit, csakhamar rádöbbenünk, hogy majd mindegyik az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült. 52 perces... több»

Rendező: Kocsi Tibor
2