2021.03.27 10:39 Artemisia Olvasottság: 109x
6

Őslénypark

Steven Spielberg kétségkívül forradalmat indított el ennek a kortalan mestermunkának az elkészítésével. Csakúgy, mint 1975-ben A Cápával, úgy a Jurassic Parkkal is műfajt teremtett, és utolérhetetlen etalonként szolgál a dinoszauruszos filmek ugrásszerűen megszaporodott tömkelegében.

Az őslényeket mesterségesen feltámasztó park gondolata Michael Chricton Őslénypark című regényéből származik, melynek megfilmesítési jogaira Spielberg már a könyv megjelenése előtt lecsapott, noha nem kisebb nevekkel kellett harcba szállnia, mint a Warner és Tim Buton, a Columbia és Richard Donner vagy a 20th Century Fox és Joe Dante. A forgatókönyv megírására pedig magát Chrictont kérte fel. Az együttműködésből a 90-es évek egyik legikonikusabb blockbustere született, mely mit sem vesztett a hatásából idestova 30 évvel a bemutatása után sem.

Őslénypark

A Jurassic Park időtállóságának és sikerének kulcsa talán nem is rejlik másban, mint a szenvedélyben és elhivatottságban, amit a készítők belefektettek, és amely John Hammond, a szórakozott és már-már gyerekesen optimista tudós karakterében is visszaköszön. Hammond egy úttörő tudományos felfedezéssel megvalósítja milliók, de legfőképpen saját álmát: dinoszauruszok vérét szívó, borostyánban fosszilizálódott ősi szúnyogokból kinyert DNS segítségével visszahozza az életbe a kihalt őslényeket, és az ember és dinoszaurusz közötti 65 millió éves hézaggal mit sem törődve házi kedvencekként dédelgeti a Jurassic Parknak otthont adó Nublar-szigeten világra jövő állatokat, akiket turistaattrakcióként, speciális állatkertben akar mutogatni. Lelkesedése pedig ragadós; a néző a szereplőkkel együtt éli át a hihetetlen pillanatokat, amikor először pillantjuk meg az élő, hús-vér Brachiosaurusokat teljes életnagyságban, ahogy a T-Rex első megjelenése is filmtörténeti pillanat; az egyik legkatartikusabb, egyben legvérfagyasztóbb jelenet.

A park biztonsági rendszere 110%-osan megbízhatónak tűnik, a létesítmény felülvizsgálatára érkező tudós trió, Alen Grant, Ellie Sattler és Ian Malcolm mégis elgondolkodtató kérdéséket vetnek fel: játszhat-e az ember Istent, feltámasztva egy évmilliókkal ezelőtt kihalt fajt? A természet útjába állhat-e az ember, és kordában tarthatja-e az újrateremtett lényeket, vagy az élet úgyis utat tör magának, ahogy Dr. Malcolm elmélkedik? Baljós jóslata,–miszerint „Isten megteremté a dinoszauruszt, Isten elpusztítá a dinoszauruszt, Isten megteremti az embert, az ember elpusztítá Istent, az ember megteremti a dinoszauruszt… a dinoszaurusz megeszi az embert…” – hamarosan beigazolódik, mikor a természet egy trópusi vihar képében közbeszól, és elszabadul a filmtörténet legrendezettebb káosza.

A Jurassic Park nem egyszerű szörnyfilm tehát, hanem egy nagyszerű és még inkább időszerű tudományos-filozófiai értekezés az emberi tevékenység pusztító és a természettel összeegyeztethetetlen mivoltáról, a természet és az élet iránti tiszteletlenségről és annak következményeiről, egyszóval az emberiség egyre ijesztőbb méreteket öltő istenkomplexusáról.

A film látványvilága mai szemmel is döbbenetesen élethű, ami nem véletlen, hiszen a látvány tekintetében is úttörő munkának számít, ez volt ugyanis az első film, amiben CGI rásegítést használtak. A számítógépes effektek mellett a dinoszauruszok többsége valóban megépített robot, makett, illetve jelmez volt, ami növeli a valószerűséget. Bármilyen modern is már ma a CGI-technika, ezt az életszerűséget nem tudja visszaadni.

A karakterek és színészi játékok terén érte néhány bírálat a filmet, amiknek nincs alapjuk. A történet úgy teljes, ahogy van, minden alkotóeleme a legapróbb képkockától a karakterekig szerves része, és kerek, harmonikus egészet alkot. A karakterfejlődés sem lehetne teljesebb, hiszen a projektért és a dinoszauruszokért gyermekien rajongó Hammond, valamint Alan és Ellie is belátja a film végére, hogy bármily szép álom is volt élő dinoszauruszokat tanulmányozni puszta csontvázak helyett, valóban nem volt helyes belekontárkodni az evolúció munkájába.

Röviden szólva a film minden apró részletében fellelhető zsenialitása a dinoszauruszrajongók Mekkájáva tette a soha meg nem épült Jurassic Parkot.

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

John Hammond, a vállalkozó kedvű, excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt... több»

6