2021.04.04 22:30 Artemisia Olvasottság: 353x
3

Kakukktojás

A Jurassic Park-trilógia kakukktojása, ami olyan laza szálakkal kötődik az első 2 részhez, hogy a trilógiához való tartozása megkérdőjelezhető. Az első fontos változás a film körül, hogy mind Steven Spielberggel, mind Michael Crichtonnal szakít: Spielberg átadta a direktori széket Joe Johnstonnak, aki inkább tekinthető korrekt munkát végző kisiparosnak, mintsem átütő tehetségű rendezőnek. Az előző filmek történetének megalkotója, majd forgatókönyvvé adaptálója, Michael Crichton pedig nem készült 3. regénnyel az Őslénypark-sorozathoz.

Ez a két körülmény erősen rányomta a bélyegét a filmre, de a minden dinamikát és izgalmat nélkülöző forgatókönyv pecsételte meg végleg a sorsát, mely annyi logikai bukfencet tartalmaz, hogy ha azokat kihúznánk, akkor nem is készülhetett volna el a film. Cselekményét tekintve Johnston az elődökhöz képest határozottan kicsiben játszik: nem dob be semmi újító ötletet, mint az 1, és nem is bővíti semmivel az őslényuniverzumot, mint a 2. Jurassic Park film.

Kakukktojás

A történet faék egyszerűségű, mondhatni kicsinyes: a 10 év körüli Eric Kirby a dinoszaurusz-populációnak otthont adó Isla-sziget mentén hajóbaleset szenved, és a szigeten reked. Tehát évekkel a Sorna-, illetve Isla-szigeteken történtek és a T-Rex városi rombolása után a sziget még mindig nincs megfelelően biztosítva, és bárki, akár gyerekek is szabadon hajókázhatnak és repülhetnek a sziget közvetlen közelében.

Ráadásul ennek tudatában egyik kormány sem tesz semmit, amikor az eltűnt kisfiú szülei hozzájuk fordulnak. Ezért a szülők egy ügyes trükkel ráveszik az első rész sztárját és veteránját, Dr. Alan Grantet, hogy kísérje el őket a szigetre. És megint csak szabadon berepülhetnek az elvileg tiltott területnek számító szigetre. Az első negyedórában bedobja az aduászát, a trilógiában először megjelenő Spinoszauruszt, mely erődemonstrációként rögtön végez egy T-Rexszel. Ami dramaturgia szempontjából nagyon rossz húzás, gondoljunk csak vissza Spielberg katartikus jelenetére, mikor a kulcspillanatban berontó T-Rex megkóstolja a raptorokat, ezzel "megmentve" a főhősöket!

A korábbi kalandok szemléltették, hogy kb. meddig maradna életben egy gyerek a dínók szigetén, ha nem lennének felnőttek, akik segítenek rajtuk: néhány percig. Ehhez képest itt a gyerek kényelmesen eléldegél 8 hétig teljesen egyedül a szigeten. Noha korábban tudósok, őslénykutatók, felfegyverzett katonák, de még a Jurassic Park létrehozásán dolgozók, sőt annak biztonsági rendszerét megalkotó Dennis Nedry is órák leforgása alatt az ősragadozók áldozatául esik. Eric Kirby azonban még meg is menti Dr. Grantet...

Ami pedig hihetetlenebb, mint az alapkoncepció, hogy újra léteznek dinaszauruszok. Van néhány többé-kevésbé értékelhető jelenet is, pl. a Pterodaktiluszok kalitkája, amely Crichton Őslényparkjából lett átemelve. Maga a jelent egész jóra sikeredett, de szintén több logikai kérdést felvet: ha a sziget évek óta elhagyatott, és a Pterodaktiluszok végig kalitkába voltak zárva, hogy maradtak eddig életben, honnan vettek táplálékot? Ha pedig ki tudtak járni vadászni, miért nem repültek el a szigetről, ahogy a játékidő végén teszik? (Crichton regénye szerint az eredeti Jurassic Parkban az "A" helyszínen volt a madárházas jelenet).

A raptorokat túlmisztifikálták, bár a kutatók egyetértenek abban, hogy rendkívül intelligens és szociálisan fejlett állatok volt, a tojások körüli felhajtás nevetséges. Ragadozó állatok révén támadniuk kellett volna, akár önként adják vissza a tojásokat, akár nem. De az sem tiszta, hogy hogyan tudják akár kilométerekről is lokalizálni, hogy hol vannak a tojások. Illetve a raptorokat kutató Alan Grant azért nem dobja a tojásokat a folyóba, mert akkor jobban bepipulnak a dínók...

A lezárás és a telefon körüli mizéria pedig szintén megér egy misét, pl. a dinoszaurusz gyomorsavában is kicseng a telefon, a trágyából kibányászott készülék hibátlanul működik stb. Sem az amerikai, sem a Costa Rica-i kormány nem foglalkozik a szigeten eltűnt gyerek ügyével, ellenben Ellie hívására egy komplett mentőcsapat száll ki a szigetre.

A színészgárda egyik fronton feljavult, hiszen visszatér Sam Neill, illetve Laura Dern is egy röpke, de azért nosztalgikus edizódszerep erejéig. A másik fronton azonban zuhanórepülésbe kezdett, hiszen rajtuk kívül egyetlen épkézláb karaktert sem tudott szerepeltetni. A Kirby házaspárt alakító Téa Leoni és William H. Macy borzalmasan ripacsok, a Billyt alakító Alessandro Nivola pedig a világ legsótlanabb játékát hozta.

Magvas gondolatokat sem hivatott átadni a film, noha a Jurassic Park alapját egy erős sci-fi regény képezi, mely alapján az 1993-as klasszikus még bővelkedik tudományos magyarázatokban és filozófiai aranyköpésekben. A legnagyobb baj talán az ezzel az alkotással, hogy kisebbségi komplexusban szenved, és nem mer kilépni a saját komfortzónájából, nem meri feszegetni a saját határait.

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Dr. Alan Grant tovább kutatja a raptorok intelligenciáját, azonban egy nap felkeresi a gazdag kalandor, Paul Kirby, aki hatalmas összeggel támogatná a professzort, amennyiben... több»

3