2021.04.14 23:28 Artemisia Olvasottság: 378x
8

Melissa McCarthy fullba nyomja a kretént...

Melissa McCarthy és Ben Falcone immár ötödik korcs gyermekét üdvözölhetjük a roppant kreatív magyar címmel ellátott A Lecsap csapat személyében. A házaspár eddigi közös munkái palettájának ismeretében már előzetesen is sejthetjük, mire számíthatunk... De így is nehéz eldönteni, hogy vajon mi lehetett Ben Falcone szándéka, miközben megírta és megrendezte a filmet. Ha csak egy humoros vígjátéknak szánta, annak nyilvánvalóan szörnyű. Viszont ha a manapság virágkorukat élő szuperhős filmek paródiájaként tekintjük, akkor hozzáértőbb kezekben, gondosabb munka mellett lehetett volna benne potenciál. De ebben a formában paródiának is szörnyű.

A legnagyobb hibája talán az, hogy létrehozott egy alapvetően érdekes világot, ahol egy, a Földet ért kozmikus sugárzás genetikai mutációkat indított el néhány embernél, ezekre a szuperképességeket adó mutációkra pedig elsősorban a szochiopátiára hajlamos személyek fogékonyak; innen pedig már csak egy lépésre vagyunk a "szupergonoszok" uralmától. Elindul egy érdekesnek ígérkező mellékszál egy kislányról, akinek a szüleit szupergonoszok gyilkolják meg (Batmanes utalás?), így arra teszi fel az életét, hogy megtalálja a legyőzésük kulcsát. Aztán ez a cselekményszál félbeszakad, és jön a szokásos/kötelező Falcone-expozíció: az ügyetlen, nem törődöm, igénytelen, alpári Melissa McCarthy proli életképei.

Melissa McCarthy fullba nyomja a kretént...

A játékidő nagy részét a már-már kínosan erőltetett bénázásai és idétlen faviccei teszik ki. Ez persze nem újdonság az utóbbi 4 filmjét tekintve, azonban itt szokatlanul dilettáns, hosszú percekig röhög a saját a viccein, hisztérikusan toporzékol jelentéktelen/egyáltalán nem vicces dolgok miatt (pl. Slayer póló, "eldobni" egy buszt), sokszor a többi karakter is csak ignorálni igyekszik. Pedig alapvetőn McCarthy egy jó színésznő, és igenis van humora, csak a kedves férje többnyire féleszű karaktereket húz rá, amivel az akciójeleneteket is teljesen elrontja, pedig ezek felfrissítő átmenetek is lehettek volna az agysorvasztó párbeszédek között, és esetleg feljavíthatták volna a film átlagát.

Hogy a többi, jobb sorsra érdemes színészről és színésznőről már ne is beszéljek, az Oscar-díjas Octavia Spenser, Bobby Cannevale, Jason Bateman, Pom Klementieff... Ilyen színészgárdával gyakorlatilag lehetetlen mellélőni, de Ben Falcone-nak sikerült. Az egyetlen valamennyire érdekes, noha sztereotip karakter Jason Bateman Rákja, az ő jelenetei alkotják a film "üde színfoltját". De nemcsak a színészek terén nem aknázza ki megfelelően az erőforrásait; a cselekmény struktúrája is csapongó, elnagyolt. A játékidő kb. 40%-a a szuperképességeket adó kezelés részletezésével telik, arról keveset tudunk meg, hogy egyébként hogy készültek a szupergonoszok elleni harcra, gondolhatunk itt akár harcművészetekre, fegyverforgatásra, erőnlétre stb. Bár az akció közbeni viselkedésüket elnézve nyilván sehogy, ami felveti a kérdést, hogy ha Emily 20 évig dolgozott a szupererőt adó szeren, akkor miért nem készült fel fizikailag és mentálisan is a harcra.

De magáról A Lecsap csapat tevékenységéről is szűkszavúan nyilatkozik, az első, totálisan elbénázott akció után 1 félperces montázs következik, majd A Lecsap csapatot már Chichago megmentő hőseiként ünneplik. Sok minden mást sem magyaráz meg megfelelően (pl. Emily és Lydia 20 évre eltűnnek egymás életéből egy elmaradt ébresztés miatt, Tracy hogyan nyert a semmiből szupererőt, ha egy kezelésen 20 évig kellett dolgozni, és 32 napos tréninget vett igénybe, miért volt okosabb megoldás a bombát átölelve egy öbölbe ugrani, mint a szupergyorsaság segítségével kivinni a városon kívülre, és ott felrobbantani, a Király, azaz egy szupergonosz letartóztatásával miért tekintik befejezettnek a küldetést).

Tehát az alapsztori nem olyan rossz, és sok kapaszkodót kínált, melyekkel fel lehetett volna húzni a film színvonalát, azonban a Falcona valamiért kifejezetten Melissa McCarthy és Octavia Spenser párbeszédeire szándékozott építeni az egész projektet. Az eredmény pedig az A Lecsap csapat nevű, szürreális tömegpusztító fegyver lett...

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

A szupergonoszokkal teli világban két gyermekkori jóbarát összefog, hogy megvédjék a várost, miután egy kísérlet különleges erőkkel ruházza fel őket. több»

8