Eastern79   2021.05.13 10:05   olvasottság: 869x
3

Love is love

Luca Guadagnino nagy fába vágta a fejszéjét, amikor André Aciman azonos című regényét választotta alapanyagul, hiszen egy tinédzser fiú és egy felnőtt férfi szerelmét meséli el. Nagy erénye, hogy nem akar több lenni, mint egy szerelmi történet, nyoma sincs a manapság divatos érzékenyítésnek, bár maga a környezet miatt nincs is rá szükség.

A nyolcvanas évek olaszországi mediterrán paradicsomában mintha megállt volna az idő. Itt mindenki toleráns a másik emberrel, nyoma sincs ármánykodásnak vagy intrikának. Nyár, napfény, életöröm sugárzik minden képkockából, ahogy bepillanthatunk Elio (Timothée Chalamet) és családja életébe, hogy később aztán a fiú felnőtté válásának és élete első nagy és felkavaró szerelmének legyünk szemtanúi, ami közte és Oliver (Armie Hammer) közt bontakozik ki.

Love is love

Nem túlzás azt állítani, hogy Timothée Chalamet és Armie Hammer is olyan alakítást nyújt, amit nehéz lesz egyhamar elfelejteni. Szólhatna akár egy férfiról és egy nőről is a történet (mint ahogy a nőknek is fontos szerep jut benne), mert a fő téma a szerelem. Az olthatalan vágy és vonzódás a másik iránt, és talán éppen ezzel magyarázható a témaválasztás; mindkét karakternek van barátnője, mielőtt megismerkednek, mégis elemi erővel kötődnek egymáshoz, ahogy teret engednek az érzelmeiknek.

Mindezt megerősíti az apa (Michael Stuhlbarg) gyönyörű monológja, amikor Elióval beszélget a film vége felé. Nemcsak, hogy minden szülőnek így kellene kezelnie a gyermeke másságát, de az általános közvélemény számára is mérvadó gondolatokat fogalmaz meg. Gyönyörű, felkavaró, fájdalmasan szép. Épp, mint egy első szerelem.

dráma | romantikus

1983 nyarán, Észak-Olaszországban a 17 éves amerikai fiú, Elio Perlman (Timothée Chalamet) a családja XVII. századi villájában tölti napjait, kottákat másol és Marziával... több»

3