2021.06.16 14:35 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Fejcserés idegen

A horrorfilmek iránti rajongásom még gyerekkoromban kezdődött, amikor még nagyban tombolt idehaza a videokazetta őrület. A kimondottan szerencsések közé tartoztam, hisz a rokonaimnak videotékájuk volt, ami csupán két háztömbnyire volt tőlem, így már fiatalon is falhattam a szívemhez oly közelálló műfajú alkotásokat.

Emlékszem, ezzel a filmmel először valamelyik film elején látható előzetesek során találkoztam, és hiába voltam oda és vissza a horror műfajért, valahogy sikerült az előzetesének elérnie, hogy ne merjem kikölcsönözni. Aztán ahogy teltek az évek, a videokazetták aranykorszaka leáldozott, helyüket pedig a dvd-k és blu ray lemezek váltották fel. Az új formátumok térhódítása miatt – ki merem jelenteni, hogy – az olyan lényegtelen alkotásokról, mint jelen produkciónk is, alig lesznek, akik akárcsak hallottak volna. Na de nézzük a filmet, ha már én is csak a napokban pótoltam eme régi elmaradásomat!

Fejcserés idegen

Mikor az elején a narrátor bemondta, hogy idehaza a Drive In 2000 forgalmazta, már egyből sejtettem, hogy egy igencsak erős b-filmhez lesz szerencsém, hisz eme filmforgalmazó elég erőteljesen erre a minőségre szakosodott annak idején. Az igazán erős b-filmekre oly jellemző tulajdonság, hogy nem nagyon szeretnek pepecselni bármiféle történet felvezetéssel, hanem egyből belecsapnak a lecsóba. Na, ez itt is bőven megvolt.

Ötpercnyi játékidő után már egyből érzékelhető volt, hogy nem lesz ez egy jó film. A történet lényegét, igaz, ismertetik velünk, de annyira foghíjasan, hogy egyszerűen azt érték el, hogy kíváncsi lettem, hogy vajon mi is lesz majd a film lényege. Nagyon röviden: nem sok. Sőt sokkal több olyan dolog fogja majd érni a nézőt, ami szintén nem nyer értelmet a közel másfél órányi játékidő alatt. Ráadásul a film forgatókönyvírói még egy mellékszálat is belefűztek a fő cselekményfonalba, ami teljesen felesleges volt szerintem.

Két dolgot viszont nem lehet elvitatni ettől a filmtől. Az egyik, hogy kimondottan véres, illetve, hogy minden egyes percéből elég erős nosztalgia árad. Talán még azt is megemlíteném a pozitívumai közt, hogy a technikai kivitelezései egyáltalán nem lettek annyira rosszak, mint amire számítottam elöljáróban a b-filmes mivolta miatt. A karaktereket alakító színészi alakítások a tipikusan egy plusz tucat színvonalat hozzák.

A filmet szinte mindenhol a horror, sci-fi, vígjáték kategóriákba sorolják, viszont lehet, számomra ez a fajta komédia észrevétlen maradt. Bár az is lehet, hogy a filmben fellelhető ostobaságokat szánták humornak. Ha ez így volt, akkor viszont bőségesen található humoros jelenet benne. Csupán a nosztalgia miatt elviselhető, de két csillagnál többet szerintem nem érdemel.

52 Borrower  (1991)

horror | sci-fi | vígjáték

Idegenek a Földre száműzik egy társukat büntetésképpen. Az űrlény rettenetesen erőszakos, és amikor a test, amit birtokol, megsérül, újat kell találnia magának. több»

2