2021.07.08 23:53 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 107x
1

A szezon és a fazon megint összekeveredik...

Ángel Gomez nem csinált rossz filmet. Ki is merem mondani, főleg az utóbbi 10-20 év rettenetes felhozatalához, ötlettelen klisés filmjeihez képest egy kifejezetten jó, izgalmas misztikus horrort kapunk, ami szép környezetben és szép képekkel komponálva készült. A zene is kifejezetten jól illett a filmhez, hála Jesús Díaznak, aki odafigyelt, milyen aláfestés kell, és mikor. Egyszóval minőséget vártam a filmtől, hiszen a hispánok, valljuk be, mostanság kifejezetten jó kis filmeket szoktak csinálni.

A történet ha nem is sablonos, de nem ad teljesen új dolgokat, csak máshogy, de ez most éppen elég. A film jól indul, jól indítanak a szereplők. Daniel (Rodolfo Sancho) és Sara (Belén Fabra) mindennapjaihoz hozzátartozik a sűrű költözés, hiszen Daniel házfelújítással foglalkozik. A ház gyönyörű, és a család boldog, csak Eric (Lucas Blas), a házaspár kisfia nem érzi jól magát. Fura dolgokat rajzol, hiányolja a régi barátokat, és minden éjjel hangokat hall, amik félelmetesek és rémisztőek is egyben.

A szezon és a fazon megint összekeveredik...

Persze majd a későbbiekben kiderül, a kisfiúnak lesz igaza, hiszen a környékbeliek tudják, hogy a ház el van átkozva, hiszen régebben a pincében boszorkányokat kínoztak. Eric lerajzolja a pszichiátere halálát is, ami nagyon megrémiszti a szülőket. Nem sokkal később Eric hangokat hallva elindul, és belefullad a kerti medencébe. Sara és Daniel összeomlik, megbeszélik, hogy Sara visszaköltözik a szüleihez. Majd ezek után felkeres egy specialistát. Domingo (Ramón Barea) a szellemvilággal foglalkozik már vagy ötven éve, és elvállalja, hogy utánajár a dolgoknak. A lányával, Ruth-tal (Ana Fernández) beköltöznek az ódon házba, és hamarosan elkezdődnek a nem várt események.

Nagyon finoman, precízen folyik a történet, csak ami a lényeg, az nem derül ki a film végére. Jelesül, hogy az itt megkínzott és megölt boszorkányok miért az ártatlan emberek elpusztításában lelik örömüket. De mivel engem az ilyen történetek általában lázba hoznak, ráadásul nagyon szeretem a spanyol nyelvet (bőszen tanulom is), én élveztem ezt a misztikus horrort. Szeretem a hispán életérzést, embereket, a nyelvüket és a filmjeiket is ezáltal.

Jól ábrázoltak a boszorkányok szellemei, a CGI jelen van, de nem tolakodón, a képi világ ismét levett a lábamról. Ülnek a jumpscare-ek, jók a vágások, nem akadozik a film sebessége, szinte mindig történik valami. A párbeszédek sem sekélyesek, mindig van mondanivaló. Ügyes iparosmunka, ami nem robbant hatalmasat, de a jobbak közé tartozik. Külön kiemelném Javier Botet-t, aki különleges testi képességei miatt már több filmben kapott szerepet (Az, Démonok között 2).

Őszinte leszek. A spanyol horror leelőzte az amerikai sablonfilmeket, amikben sem lényegi mondanivaló, sem színészi munka, és rendezői tartalom sem nagyon van, nagyon kevés kivételtől eltekintve. A film vége, ha még egy pár mondat erejéig visszatérhetek, egyszerűen borzasztó ütős lett, ahogy Daniel rájön, hogy mi is történt a fiával. Egy szomorú és kegyetlen lezárás, de belegondolva ezt nem is lehetett volna máshogyan... Nem viccelek, szakítsatok rá időt, mert megéri! Nyugodt szívvel ajánlom, nálam egy erősebb négy zöld csillag.

horror | thriller

Daniel és Sara egy kisvárosba költöznek, hogy új életet kezdjenek, új otthonuk azonban különös titkot rejteget. A helyiek úgy tudják, hogy hangokat hallani odabent, amire... több»

1