2021.08.07 09:35 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Alain Delon, egy stukker és egy bombázó

Ketyeg a stopper. Egy férfi előkapja a stukkerét, és lő. Majd ismét, megint bele a céltábla közepébe. Helyes, gondolja magában, még mindig formában vagyok. Ő maga Choucas (Alain Delon), az ex-zsaru, ám ma már magánkopóként dolgozik. Minden ügyet elvállal, hiszen állandó pénzhiányban szenved, motorral jár, farmert hord, és egy fiatal, bombázó titkárnője van, aki persze egyben a szeretője is.

Delon egy jó nagy káosszal kezdi a filmet, hiszen a forgatókönyvet is ő írta Christopher Frank segítségével, és ő is rendezte a filmet. Laza, de mégis kemény fickó, aki minden héten felmond Charlotte-nak, de aztán az ágyban gyorsan kibékülnek. Így telnek a hétköznapjai, mikor egyszer betoppan hozzá egy különös hölgy, a neve Isabelle Pigot (Annick Alane), akinek eltűnt a lánya. De amikor Choucas hallgatja az idős hölgyet, betoppan az előszobába Coccioli felügyelő (Daniel Ceccaldi), aki gyorsan figyelmezteti Choucast, hogy Pigot mama kissé bolond, és vállalja el az ügyét, majd gomboljon le kétezer frankot, és hagyja a nyomozást a fenébe.

Choucas már majdnem erre az álláspontra helyezkedik, mikor Pigot mama elárulja, hogy a lánya vak. Ekkor valami rosszat sejt, elvállalja az ügyet, és megígéri Pigot mamának, hogy ha törik, ha szakad, előkeríti a lányát. Eközben egy gyógyszertári szarka ügyében is nyomoz, majd onnan, a fárasztó nap végén hazaérve egy kellemetlen látogatót fogad, Pradiert (Gérard Hérold), aki közli hősünkkel, hogy a lány külföldre ment a pasijával, és különben is ne nyomozzon utána, egy a lány által írt (persze Braille-írással) levelet is lobogtatva, mintegy bizonyítékként.

Elég hamar elkezdenek durvulni az események. Choucast elrabolják, de megöli Pradiert, aki az egyik elrablója, viszont a másik gengszter, Kasper (Xavier Depraz) elmenekül, de ha ez még nem lenne elég, rájön, hogy a rendőrségnek is sűrűn van vaj a füle mögött. Chauffard felügyelő (Jean- Pierre Darras) is figyelmezteti, hogy ne üsse bele a dolgát a rendőrség ügyeibe, és különben is, a lány, Marthe Pigot (Ariele Séménoff) külföldön él, és nagyon boldog. De Choucas szeme láttára lelövik Pigot mamát, és őt magát is le akarják lőni a rendőrök, így egyre jobban kezd dühös lenni, joggal, erre jön Madriert felügyelő (Jacques Pisias), aki a zsaruk ítélet-végrehajtója, azonban Choucas gyorsabban reagál, és lelövi a korrupt rendőrt.

Majd úgy dönt, megkeresi visszahúzódó társát, Tarpont (Michel Auclair), aki azonnal a segítségére siet ebben a szövevényes ügyben. Zsaruk, gengszterek mind védik egymást, és Martha hollétét sem akarják elárulni, sőt Choucas már senkitől sincs biztonságban. Komoly vérdíj van a fejére kitűzve. Ja, és ott van az az átkozott Franch Tanguy (Willy Holt), akiről nem tudja, miért titkolózik róla mindenki. Na de ekkor végleg bedurvulnak az események...

Rákapcsolnak a gengszterek és a zsaruk is, persze ex-zsarunk sem tétlenkedik, majd végre megtudjuk, mit csinálnak a Zöld Házban. Megtudjuk? Azt biztosan, mennyit fogyhatunk 3-4 hét alatt, és azt, hogy egyes orvosok, mint például Bachhoffer professzor milyen szépen fütyülnek, és hogy hatalmas stukkerral (is) gyógyítanak. Charlotte-ot elrabolják, de Choucas kiszabadítja, és még mindig nincs vége a megpróbáltatásoknak és persze az izgalmaknak. Persze a végkifejletet inkább nem árulnám el, de azt elmondhatom, emberi, kemény, de mégis ironikus, kissé szatirikus és igen-igen érdekes...

Choucas meg sem tud szólalni. A férfi nézők nagy szerencséjére Anne Parillaud ismét lelöki a rucit magáról, amit én most is nagy örömmel vettem, persze rossz az, aki rosszra gondol, én csak örültem neki, hogy a szépasszonynak legalább nincs így melege. Egyszóval... Jean Tournier szépen megcsinálta a filmet. Jók és precízek a snittek, ülnek a dialógusok, a film egyenletesen pörög, nincsenek üresjáratok. Nagyon jól kezeli a féltotálokat, ami szinte végig meghatározza a filmet. Delon kisujjból kirázza ezt a zsánert, és ismét bebizonyítja, hogy ebben a műfajban verhetetlen (volt, van, lesz) és utolérhetetlen. A színek és az élesítések-homályosítások is kifejezetten szépek, plusz a film végig meleg színekkel operál, ami a műfajtól kicsit távol áll, de szerintem zseniális húzás.

Na röviden ennyi. Tessék megnézni ezt a zseniális francia krimit! Mert Delon (és a filmjei) örök, és le nem copyzható.

akció | krimi | romantikus | thriller

Choucas, a magándetektívként dolgozó egykori zsaru, látszólag ártalmatlan megbízást kap: egy idős hölgy felkéri, kutassa fel eltűnt unokahúgát. Amikor a lány után nyomozva... több»

1