2021.08.22 11:34 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
4

Hány pohár Taurasit ivott, kedves Fulci mester?

Fulci megálmodott egy több filmből álló sorozatot, sokáig agyalt rajta, majd megszületett a Halál-trilógia. A Zombik városa az első rész, a Pokol hét kapuja a második a sorban, és végül, de nem utolsósorban a Temetőre épült ház zárja be az egészet. Bátran állíthatom, a második rész szerintem a legerősebb a három közül, és szerintem ez sikerült a legkevésbé. Itt valahogy a "horror keresztapja" elszámolta magát. Pedig Lucio Fulci munkássága itt még nagyon magasan szárnyalt, de valahogy a Zombie 2 sikere után nem tudta hozni az elvárt színvonalat...

Az amcsik ugye (ne tagadjuk le) sok mindent hozzátettek a mai modern filmgyártáshoz, amit itt még Fulci, Bava, Argento, Ortolani, Avati és még sok "úttörő" próbálgatott. Ők voltak az elsők sok mindenben, rengeteg újítást eszközöltek, és ez bizony néha-néha a filmek kárára ment. Nagy valószínűséggel itt is ez történt, plusz a "King-effektus", a szereplők rettenetesen rossz játéka. Pedig a filmesek mindent megpróbáltak.

Hány pohár Taurasit ivott, kedves Fulci mester?

Fabio Frizzi baljós zenéjére a véres képsorok csak még félelmetesebbnek, borzalmasnak tűnnek, az operatőr, Sergio Salvati mindent megtett azért, hogy minél többször csukjuk be rémülten a szemünket. Antonello Geleng mai szemmel is zseniális maszkokat készített, és az akkori kornak megfelelő (sőt...) jelmezekkel, díszletekkel és egyéb véres nyalánkságokkal is tudott "kedveskedni" a nézőközönségnek, ami hamar azt eredményezte, hogy több országban azonnal tiltólistára tették a filmet. Mit is láthatunk, ha elindítjuk a filmet?

Egy New York-i látnok, bizonyos Mary (Catriona MacColl) transzba esik, és rémálmaiban előjön egy kisváros, bizonyos Dunwich, ahol Thomas atya (Fabrizio Jovine) felakasztja magát. A Biblia szerint pedig ha ez történik, akkor a Földet ellepik a holtak. Mary meghal, és a rendőrség gyorsan lezárja az ügyet. Egy újságíró, Peter Bell (Christopher George) elkezd nyomozni, eljut Mary temetésére, és rájön, hogy a lány csak tetszhalott volt, igazából nem halt meg, és egy csákánnyal és ásóval hamar kiássa. Elkezdenek nyomozni, és rémisztő titkoknak bukkannak a nyomára.

Ha mindenszentek előtt nem állítják meg a holtakat, elözönlik a Földet, és megállíthatatlanok lesznek. De bárki csapódik hozzájuk, rémisztő halállal halnak meg. Durvábbnál durvább dolgokat épít bele Fulci a filmjébe, agykiszedés, fúró a fejbe, a szemek véreznek, ha a halott Tom atya (Fabrizio Jovine) ránéz valakire. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Hőseink mellől hullanak az emberek, meghal Peter is, de a legvégén a föld alatti kriptában Mary és a pszichológus, Gerry (Carlo De Mejo) elpusztítja a teljesen megvadult zombikat. Karóval, de mintha ez a vámpírokra hatna. A végkifejlet így is baljós, hiszen egy vérfagyasztó sikoly hasít át az éj csendjén.

Sajnos a kisebb-nagyobb logikai buktatóktól eltekintve is van az embernek hiányérzete jócskán. Amit már egyszer említettem, a logikátlanság és a gyenge színészi játék, ami engem kifejezetten bosszantott. Őszintén megmondva egy ilyen rutinos stábnak erre jobban figyelni kellett volna. De mindezekkel együtt, vagy mindezek ellenére igazi kultfilm, ami hatalmas lökést adott a világ, de elsősorban az olasz filmgyártás fejlődésének. Ja, és főleg akkor lazulunk el, ha iszunk egy pohárka finom Taurasit.

horror

A látnoki képességekkel rendelkező Mry egy látomásban szemtanúja lesz egy pap öngyilkosságának. Thomas atya felakasztja magát, s ezzel megnyitja az utat az elátkozott lelkeknek,... több»

4