2021.08.26 21:29 Filmbarbár Olvasottság: <100x
2

Tudóssors

Bíró Lászlóról, a golyóstoll feltalálójáról szól ez a dokumentumfilm. Az első néhány perc jól visszaadja azt, hogy az utca embere milyen keveset is tud arról, ki volt a golyóstoll „szülőatyja”. Sajnos az is feledésbe merült, hogy milyen sokoldalú személyiség is volt ő (festett, szobrászkodott, és számtalan szabadalma is volt). Bíró sorsa egyébként jól példázza a magyar tudóssorsot is, hiszen ő is emigrálásra kényszerült, és csak külföldön tudott igazán kiteljesedni.

Meglehetősen érdekes helyzetre világít rá az a tény, hogy míg a hazájában szinte teljesen elfelejtették őt, addig Argentínában például ő maga reklámozta a tévében a golyóstollat (amit ráadásul sokfelé éppen biro névvel tisztelnek), s a születésnapját az argentin feltalálók napjává nevezték ki. Második hazájában ma is emlékeznek rá, életben tartják az emlékét, amint ez ebből a dokumentumfilmből is kiderül.

Tudóssors

Bíró személyében egyúttal egy olyan ember portréját is megrajzolják az alkotók, akit a kudarcok és a nehézségek sem törtek meg, aki szerény és optimista tudott maradni. A bírói életút a tehetséges magyarok egy lehetséges pályaívét képezi le, amely sajnos egyáltalán nem volt egyedi, sőt, a vészterhes 20. század folyamán nagyon sokan kényszerültek ilyen-olyan okokból elhagyni a hazájukat.

Talán éppen ideje lenne, hogy ennek a polihisztornak legalább a neve elnyerje a méltó helyét a magyar köztudatban, jóllehet ez a film sem annyira az ő személyével foglalkozik, mint inkább a golyóstoll szabadalmaztatására, illetve a Bíróék által Buenos Airesben üzemeltetett iskola működésére összpontosít. Ennél kicsit többet is ki lehetett volna hozni ebből a kalandos élettörténetből, hiszen regénybe illő mindaz, ami Bíróval élete során történt.

dokumentum

Bíró László József, a hazánkban kissé elfelejtett, egyik legsokoldalúbb magyar származású feltaláló és polihisztor fordulatokban gazdag életet élt. Hosszú, kalandos alkotó... több»

Rendező: Kővári Tamás
2